Mor el pintor Guillem Mesquida (1747)

TW
0

Tal dia com avui mor a Palma, a la seva casa del carrer dels Àngels, cap de cantó amb el d'Ecce Homo, als setanta"dos anys d'edat, el gran pintor mallorquí Guillem Mesquida i Munar. La mort el sorprenia de retorn a la seva ciutat natal, a ca seva, després d'haver passat quasi tota la seva vida fora de l'illa. La defunció de l'artista és molt plorada i d'una manera o l'altra tota la capital del regne participa en el condol. En un document, segons facilita el seu biògraf Jeroni Juan Tous, mossèn Francesc Mesquida, fill del pintor, en deixava constància: «Jo Francesc Mesquida, prevere, fill del dit Guillermo, faig memòria com vingué a Mallorca dia 7 d'octubre de 1739 i morí dia 27 de novembre de 1747 i que Déu me faça la gràcia de veure'l. Ell deixà la muller, ma mare es deia senyora Elisabet Massoni, natural de la República de Venècia, noble de son naixement i quatre filles, la primera Teresa, la segona Mariana, Clementina i Margalida, que nasqué a Mallorca 10 d'agost de 1740».

La seva muller el sobrevisqué un any i quatre mesos, puix que morí el 4 d'abril del 1749, segons consta en el llibre de defuncions de la parròquia de Sant Jaume.

Guillem Mesquida fou enterrat a la capella de Sant Antoni de Pàdua, tomba dels Munar, de la basílica de Sant Francesc. Presents en el sepeli hi havia els personatges més destacats i rellevants de la societat mallorquina, els Cotoner, els Dameto, els Sureda, els Pueyo, els Salas, els Berga, els Ferrandell, els Olesa, els Verí, els Net, els Gual, els Bordils, els Puigdorfila, els Orlandis, els Cotoner... Amb una paraula, els aristòcrates que partidaris de Castella i de França havien estat fidels a la causa borbònica, és a dir, els «botiflers», que el poble i la pagesia, en sentit crític i burlesc, anomenaria «botifarres». Però és que Mesquida havia fet molts dels seus retrats i pintures per a decorar els seus palaus. Ja sabeu que a Mallorca, un personatge és celebrat i reconegut quan retorna de fora carregat de medalles, ja que si no travessa mar no se li dóna mèrit. En Guillem Mesquida s'embarcà cap a Roma als divuit anys, sense més patrimoni que un parell de pinzells. Sabé navegar en aquest tempestuós oceà que és el de la fama, a Venècia, a Bolonya, a Baviera. Pintà papes, prínceps, dames de l'alta noblesa, cardenals i dignataris de l'Església... i ja dins el terreny de la creativitat més imaginativa Dianes, Venus, Narcisos, Davids, Magdalenes, Rebeques, Susanes, Marededéus, Sants Miquels... i natures, vives i mortes. La mitologia, la Bíblia, el Nou Testament són inexhauribles fonts d'inspiració. Guillem Mesquida representa, doncs, un tipus de barroc ben singular, que defuig d'alguna manera les escoles italianes i flamenques. Un diria que és un barroc que té el seu propi món, amb uns éssers, femenins, extremadament delicats, el mateix que els àngels i els jovencells, amb la mirada embadalida, que potser volen significar un univers espiritual al qual molts artistes no saben o no volen accedir. És, alhora, pintura europea. El nord i el sud alhora, que s'abracen en una autèntica barreja social i ètnica. Per això, avui, quan ja és una realitat la Comunitat Europea, Guillem Mesquida n'és el més simbòlic precedent balear. Ho tenguin en compte les nostres institucions culturals.*

MIQUEL FERRÀ I MARTORELL