Troben un ossari a Jerusalem amb la referència més antiga a Jesús

El taüt, de l'any 63 dC, contenia els ossos de Jacob, germà del Messies

TW
0

Un vell taüt de pedra calcària que s'emprava a Jerusalem per guardar ossos podria contenir la referència més antiga que es coneix sobre Jesús que no s'inclou als textos bíblics. Segons una investigació publicada fa poc a la prestigiosa revista Biblical Archaeology Review, l'ossari, que data de l'any 63 després de Crist, té gravada una inscripció en arameu i en la qual es llegeix «Jacob, fill de Josep, germà de Jesús».

Andre Lemaire, de la Universitat de la Sorbona de París, el primer erudit conegut que ha estudiat l'objecte, un taüt de pedra que ara és buit, afirma en l'article que creu que la inscripció correspon al Jesús bíblic: «Aquest recipient proporciona l'única referència de l'època del Nou Testament sobre la figura central de la cristiandat i és el primer descobriment arqueològic que corrobora les referències bíbliques a Jesús», afirma.

En el segle I després de Crist, els jueus traslladaven els ossos dels seus morts des de les coves mortuòries a ossaris. El taüt, de devers 50 centímetres de llarg, està ara en mans d'un col·leccionista privat de Jerusalem. Biblical Archeological Review ha afirmat que la descoberta corrobora l'existència de Josep, el pare de Jesús, i de Jacob, el seu germà i líder de la primera església cristiana fundada a la ciutat de Jerusalem.

Els tres noms eren comuns en l'antiguitat, però la probabilitat estadística que apareguin amb aquesta combinació és extremadament petita, explica la revista. Així mateix, s'afirma que era poc comú que un ossari tingués el nom d'un germà, una indicació que Jesús era una figura molt coneguda en la societat del seu temps. Segons l'article, el laboratori Geological Survey of Israel ha realitzat proves de laboratori que han confirmat que el taüt que contenia les restes és fet de la pedra calcària més popular i estesa a la zona de Jerusalem durant el temps en què visqué Jesucrist. Finalment, els científics afirmen que l'ossari es troba relativament en bon estat de conservació.