El director de la RAE diu al Senat que el valencià no és una llengua

García de la Concha dubtà de la seva validesa com a idioma oficial

TW
0

El director de la Reial Acadèmia Espanyola, Víctor García de la Concha, va deixar ahir clar al Senat que, pels filòlegs, el valencià és una variant del català, i si aquesta modalitat s'ha declarat llengua oficial en l'estatut de la Comunitat Valenciana, ha estat «un problema dels polítics». García de la Concha va realitzar aquestes afirmacions durant la seva compareixença a la Comissió d'Educació i Cultura del Senat, en la qual el senador de CIU Josep Varela va manifestar la seva «preocupació per la situació del valencià, el català i el mallorquí» i pel fet que els polítics utilitzin de vegades les qüestions lingüístiques per «dividir i debilitar el català en tots els seus matisos».

Però davant de la preocupació que va mostrar Varela per la falta d'unitat entre el català i el valencià, García de la Concha va afirmar que pels filòlegs «no hi ha dubte» que la segona d'aquestes llengües «és una modalitat del català, com ho és també el mallorquí». El director va facilitar de memòria la definició de «valencià» que dóna el Diccionari de l'Acadèmia, on es diu que és «una modalitat del català que es parla en gran part de l'antic regne de València i que és allà sentit com a llengua pròpia». «Una bona definició», va assegurar.

El que ha ocorregut, va prosseguir, és que en l'estatut de la Comunitat Valenciana s'ha declarat llengua oficial el valencià, una cosa que no ha succeït a Balears, on el caràcter de llengua oficial se li atorga al català i no al mallorquí. «Ha estat un problema dels polítics, i l'Acadèmia vol ser bona ciutadana i no té més que respectar-ho», va assegurar García de la Concha, per afegir que, pel que sembla, a l'Acadèmia valenciana de la Llengua hi ha hagut «cert consens amb l'àrea catalana».

En aquest sentit, va confiar «en el bon sentit dels «filòlegs que formen part de la institució autonòmica perquè impedeixin que es produeixi, per motivacions polítiques, coses que són importants des del punt de vista de la filologia». L'Acadèmia de la Llengua, «es mou en el pla de la lleialtat més absoluta al que és la llei, però també serveix a la llei cièntifica del llenguatge».