Una antològica de «Xam» en mostra obres inèdites al casal Solleric

La mostra retrospectiva recorre la trajectòria de Pere Quetglas, que morí el març de l'any passat

La planta noble del Solleric acull les més de seixanta obres de l'artista. | J.T.

TW
0

Una exposició retrospectiva que s'inaugura avui horabaixa al casal Solleric retorna a l'actualitat l'obra de l'artista Pere Quetglas «Xam», mort l'11 de març del 2001. Tots els suports pels quals es va interessar ocupen un espai a la planta noble del centre, on també s'exhibeixen les teles en què treballava abans de morir i els dibuixos que va fer en un bloc quan ja es trobava molt malalt. Unes i altres són reflex d'una personalitat inquieta, un cercador de nous camins en la seva plàstica.

La mostra, que aplega 64 obres, és també un reflex del «Xam» dinamitzador de la cultura a la Mallorca de postguerra i dècades immediatament posteriors, l'impulsor d'iniciatives literàries, artístiques, el galerista innovador o el docent que estimulava els alumnes. Com a professor el va recordar ahir Biel Sagristà, de la CAM, patrocinadora de la mostra, alumne seu a Monti-sion: «La seva classe de dibuix era la més esperada». I Carme Feliu, regidora de Cultura de Cort, destacà la «coherència i la lucidesa de la seva trajectòria».

Monserrat América, experta en l'obra de Xam, ha comissariat una exposició ja programada en vida de l'artista. En ella no falten aquells quadres últims, alguns encara sense firmar, mitjançant els quals el pintor va voler apropar-se a les noves tecnologies, collages de gran format en què, entre altres materials, va utilitzar circuits d'ordinador, els xips.

«Com que creia que no podia utilitzar l'ordinador, el que va fer va ser desmuntar-lo». Monserrat América es refereix a un ordinador que un dia va caure a les mans del pintor, gravador i dibuixant. I després d'esmicolar-lo el va convertir en element plàstic al costat de trossos de teles, fustes i altres materials.