Els creadors de l'ovella Dolly clonen per primera vegada cinc porcellets

La companyia PPL Therapeutics ha aplicat el mateix mètode

TW
0

La firma britànica PPL Therapeutics, que va contribuir a la creació de l'ovella Dolly, va anunciar ahir la primera clonació de cinc porcs, duita a terme amb el mateix mètode que l'anterior. La creació de Millie, Christa, Alexis, Carrel i Doctom, nascuts el passat dia 5 de març a Blacksburg (Virginia, Estats Units), forma part d'un programa de producció d'òrgans i de cèl·lules trasplantables als humans, desenvolupat per la firma britànica.

Els cinc porquets foren clonats a partir de cèl·lules d'un porc adult, i les anàlisis d'ADN demostraren que són efectivament idèntics, segons va precisar un portaveu de la firma, qualificant aquest experiment d'una «etapa important de PPL cap als objectius de trasplantament entre les espècies».

El primer porcell de la ventrada fou Millie, per ser el primer clon del mil·lenni produït per PPL, mentre que a Christa se li va posar aquest nom pel doctor Christian Barnard, pioner en els trasplantaments cardíacs. Alexis i Carrel es diuen així en honor al Premi Nobel de Medicina de 1992. Al cinquè porcell, del qual no s'esperava el seu naixement, s'anomenà Dotcom (punt.com), per una associació que pareix tenir una influència molt positiva a la societat actual.

Aquesta experiència «obre les portes a la fabricació de porcs modificats, els òrgans dels quals i cèl·lules podran ser transplantats als éssers humans, cosa que seria una solució a la penúria mundial d'òrgans», va afegir el portaveu. Les primeres temptatives de xenotrasplantaments podrien començar d'aquí a quatre anys, per exemple amb cors o cèl·lules d'insulina per als diabètics.

Ara s'ha de perfeccionar el producte, i crear porcs genèticament modificats de manera que els seus òrgans no produeixin reaccions de rebuig en els homes trasplantats. És a dir, a la clonació s'hi ha aplicat una tecnologia de modificació genètica, ja utilitzada en animals normals, per produir «un tipus de porc destinat a convertir-se en la norma industrial pels xenotrasplantaments», segons va declarar Alan Colman, director d'investigacions de PPL Therapeutics.