Joan Perucho: «El panorama literari actual és desesperant, tot són màfies»

L'escriptor inaugurà ahir el debat sobre la literatura catalana a «Sa Nostra»

Perucho traurà un bon nombre de títols al mercat. | C.V.

TW
0

Amb una visió escèptica i realista de l'actual panorama literari català, l'escriptor Joan Perucho tingué ahir amb els honors d'inaugurar el novè curs de Literatura Universal organitzat per l'Obra Social i Cultural de «Sa Nostra», que enguany se centra en la revisió de la literatura catalana dels darrers temps. Coordinat per Antoni Serra, «Canvi de mil·lenni: la literatura catalana, a debat» comptà així, des de la primera sessió, amb la perspectiva crítica que Perucho va fer manifesta just amb una afirmació: «El panorama literari actual és desesperant. Tot són màfies».

Perucho abordà l'anàlisi de la literatura catalana d'aquesta darrera dècada incidint principalment en la política assumida per les editorials, causant en bona mesura d'aquesta desesperant situació: «Les editorials venen sols el producte comerciable, aquell que es vendrà la setmana que ve. I això és el que produeix un sentiment de desesperació en els escriptors».

Tal desencís fou il·lustrat per l'autor, un dels més determinants a la literatura d'aquesta meitat de segle, amb l'experiència personal viscuda: «em varen trucar de l'editorial per comunicar"me que un dels meus llibres, La guerra de la Contxintxina, estava descatalogat i que hi havia una partida de llibres que havien de desaparèixer. Hi havia dues opcions: que em quedàs amb els llibres o que aquests fossin destruïts i convertits en pasta de paper. Em vaig inclinar per la segona opció», que Perucho qualificà de «terrible».

La crítica de Perucho a la política editorial imperant afecta, per extensió, l'actitud dels actuals escriptors: «S'escriu molt, però amb una reserva estranya. S'escriu perquè els llibres es venguin bé». Alhora, Perucho apuntà la dificultat per desenvolupar l'activitat artística a expenses d'aquest sistema, en què la comercialitat i els cànons són imposicions de primer ordre.