El pla posat en marxa fa un any entre les conselleries
d'Economia, Comerç i Indústria i la d'Agricultura i Pesca, els
ajuntaments de Campos i de Llubí i la SAT sa Llubinera, al qual
ahir s'adherí la Mancomunitat del Migjorn, ha donat els seus
fruits, ja que la tàpera s'ha revaloritzat en el mercat amb un
augment d'un 11 per cent en comparació a la campanya de l'any
passat.
Concretament, segons dades facilitades ahir a Campos, el preu de
la tàpera petita ha pujat a 4 euros el quilo (665'5 pessetes), quan
la temporada anterior es va vendre a 3'6 euros (600 pessetes) i la
gran, que l'any passat es venia a 0'60 euros el quilo (100
pessetes), enguany està a 0'75 (124 pessetes).
Després de diversos anys, en què a Campos havia desaparegut la
recollida i al municipi de Llubí es pot dir que era quasi
testimonial, l'any passat s'arribaren a recollir-ne 12 tones i
aquesta temporada, malgrat que la recol·lecta ha començat amb
retard a causa de les pluges i que alguns pagesos han detectat
paràsits com el poi o la xinxa, el sector espera aconseguir-ne
almenys la mateixa quantitat.
A pesar d'aquestes xifres positives, el conseller d'Agricultura,
Mateu Morro, expressà la seva preocupació per la competència en el
mercat de la tàpera marroquina, amb la qual la mallorquina
competeix «en condicions desiguals» perquè «la nostra és de més
qualitat, però ho té difícil amb els preus» a causa del baix cost
de producció de la «del tercer món».
Amb l'objectiu d'eliminar la competència del mercat nord-africà,
el Govern balear vol crear un identificador geogràfic de la tàpera
de Mallorca perquè el consumidor sàpiga que compra un producte de
qualitat.
Satisfacció
El batle de Campos, Andreu Prohens; la batlessa de Llubí, Margalida
Miquel; el consellers Mateu Morro i Pere Sampol; el president de la
SAT sa Llubinera i Guillem Adrover de la Mancomunitat del Migjorn
signaren un conveni a Campos amb l'objectiu de potenciar la
recollida, organitzar els centres de recol·lecta, promoure
campanyes d'informació i promoció (Comerç i Indústria editarà un
llibre amb receptes de cuina en diferents idiomes) i millorar les
vies de comercialització de la tàpara feta a Campos i a Llubí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.