nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
19°

El PP i VOX acaben amb 36 anys de consens i modifiquen el Reglament de Normalització Lingüística de Palma

Europa Press

Els grups municipals del Partit Popular i VOX han acabat aquest dijous amb 36 anys de consens en matèria lingüística a l'Ajuntament de Palma. Els vots del PP a favor de la proposta de l'extrema dreta per a canviar el Reglament de Normalització Lingüística de Cort modifiquen un reglament que s’ha mantengut en vigor durant 36 anys i que salvaguardava els drets lingüístics dels ciutadans.

A banda d'aquesta modificació, també han aprovat l'espanyolització del domini oficial de l'Ajuntament de Palma (palma.cat) que, a partir d'ara, serà exclusivament palma.es.

Sobre aquest fet s'ha pronunciat l'Obra Cultural Balear (OCB), qui ha alertat que la modificació substancial del Reglament de Normalització Lingüística equival a «trencar el consens en una matèria tan sensible com l’ús de la llengua catalana»; i que qualsevol canvi en la regulació dels usos lingüístics institucionals i administratius, a nivell municipal, «requereix de consens polític i social i no es pot veure sotmès a canvis conjunturals en la correlació de forces polítiques de la corporació».

L'entitat, a més, ha manifestat els dubtes jurídics que planteja aquesta proposició; especialment, perquè els canvis que s’hi han anunciat semblen difícils de conciliar amb la Llei 3/2003 de règim jurídic de l’Administració de la CAIB, sense una modificació prèvia dels seus articles 43 i 44.

Per això, l'OCB ha anunciat que acudirà a la jurisdicció contenciosa administrativa per a restaurar la legalitat conculcada. Així, ha recordat que l’article 4.3 de l’Estatut d'Autonomia conté un mandat explícit als poders públics, d’activar les actuacions de promoció del català necessàries per assolir la plena igualtat entre les dues llengües oficials. Ben igual que la disposició transitòria quarta de la Llei de Normalització, que obliga explícitament les corporacions locals; i en el cas de l’Ajuntament, a més, no es pot oblidar la Llei 23/2006, de capitalitat de Palma, que estableix, en l’article 4.1, que la llengua catalana és la pròpia de la institució; això és, la seva llengua d’utilització normal

L'objectiu de la proposta: acabar amb el consens sobre la llengua pròpia

Per acord del Ple de dia 24 de setembre de 1987 va ser aprovat definitivament el Reglament de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Palma amb la finalitat d'establir el català, llengua pròpia i oficial, com la llengua usual de l’Administració Municipal i garantir el dret dels ciutadans d’adreçar‐se a l’Ajuntament de Palma en qualsevol de les dues llengües oficials i el d’obtenir resposta en la llengua emprada, si així ho sol∙liciten.

El Reglament, entre altres coses, estableix que es redactaran en català els escrits i les convocatòries, mesura que ja ha incomplert l'actual equip de govern del PP en introduir-hi el castellà.

A més, l'Ajuntament de Palma va habilitar l'any 2009 el domini .cat a la web del consistori després que la societat civil ho demanàs insistentment.

Cal recordar que el domini .cat representa la llengua i cultura catalanes i que, amb aquest domini, s'impulsa la normalització de l’ús del català en l’àmbit d’Internet i les TIC.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa 10 mesos
@La Vero
Prengam, prengam consciència.
Menos mal de gente como tú para preservar la lengua.
Los apuntes te los pasaba @escardapenes, no?.
Valoració:-4menosmas
Per Xaume, fa 10 mesos
-Cabo Martínez: todo en castellano!!!
-Sus ordenes, mi generalito!
I que vos ve de nou, amb milicos dins es consistori, com en temps de'n Franco?
Valoració:7menosmas
Per A Mallorca, en català!, fa 10 mesos
Català, sí; bilingüisme, no.
Valoració:30menosmas
Per Destroyer, fa 10 mesos
Buenísima noticia. Baleares ha cambiado mucho en estos años. Merece unz ley actualizada, liberada del catalanismo más rancio.
Valoració:-86menosmas
Per Responsabilitats, fa 10 mesos
La responsabilitat és compartida. Les dues darreres legislatures l'OCB ha criticat la tebiesa de les institucionns governades pels progres, referida a l'erràtica política lingüística, circumstància que va provocar la desafecció de votants. Les crítiques de l'OCB varen ser massa moderades. Ara la dreta fa el que li correspon, segons el seu programa. La realitat és la que és. El desànim és gran i no el provoca les decisions de la dreta, el provoca la realitat que ens demostra el retrocés en l'ús social de la llengua no atura de progressar tant si governa na Prohens com si ho fa n'Armengol.
Valoració:33menosmas
Per Gracis OCB, fa 10 mesos
L'OCB és de sobres reconeguda com la principal organització per la llengua, la cultura i el país d'aquesta terra. A quien le pique, que se rasque. Gràcies per tant, Obra Cultural Balear! Sempre tendrem un deute amb tots vosaltres!
Valoració:48menosmas
Per I què?, fa 10 mesos
Tampoc ens demanaren als mallorquins, si voliem a la nostra terra a forasters que no volguessin aprendre la nostra llengua, ni tampoc que podiem fer amb els gonelles mentiders perque se comportàssin correctament sense mentirni falsejar la Història, ni tampoc demanaren als mallorquins si voliem el Castellà com a llengua oficial estatal, sinó que la mos imposaren per la força.
Al que no li agradi Mallorca ni els mallorquins, ni la nostra llengua, s'en pot anar. Però no té cap dret a exigir que se suprimeixi res nostro.
I si ho consentim, quina serà la malifeta següent? Perque aquests no s'aturaran si prohibeixen el Català, sinó que exigiran més i més de cada vegada.
Valoració:55menosmas
Per Fang, fa 10 mesos
Asprer, que tú de mallorquí no tens res. Ets un nyordorquí i dels ràncis
Valoració:13menosmas
Per Unitat!, fa 10 mesos
És bastant lamentable que únicament xarreu d’una entitat de ses que han intervengut al Ple. La llengua no és patrimoni exclusiu de ningú. Se vos veu es plumero, sectaris.

Unitat!
Valoració:-43menosmas
Per .es, fa 10 mesos
La sociedad no pidió insistentemente el .cat no se hizo ninguna consulta, salvo la presión de los lobbies catalanistas
Valoració:-58menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente