muy nuboso
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
21°

Prohens, després d'eliminar el requisit de català a la Sanitat: «No serà una legislatura de confrontació en matèria lingüística»

Isaac Buj - Europa Press

La presidenta del Govern, Marga Prohens, no ha descartat l'eliminació del català com a requisit per a accedir a un lloc de treball a l'administració pública i, tot i afirmar que «complirà» amb el programa electoral del Partit Popular, l'acord de govern amb l'extrema dreta i l'Estatut, ha indicat que «s'haurà d'anar veient».

Aquesta ha estat una de les respostes de la líder de l'Executiu, en ser demanada per aquesta qüestió en una trobada del PP de les Balears celebrada aquest dilluns a un hotel de Platja de Palma, amb motiu de la inauguració del curs polític. «S'haurà d'anar veient conforme es facin passes i insistesc que els acords, el programa del PP, i l'Estatut d'Autonomia diuen el que diuen. Jo esper complir amb tot», ha assegurat.

«El programa electoral del PP té més de 400 mesures i hi ha un acord d'investidura i jo em compromet a totes dues coses, ja que el PP i VOX varen fer un exercici de generositat per posar per davant allò que els ciutadans havien votat a tots dos partits i que portaven als seus programes», ha afirmat la presidenta.

Alhora, ha assegurat que el Govern no pretén fer de la llengua «una matèria de confrontació», i ha remarcat que «no serà una legislatura de confrontació en matèria lingüística». No obstant això, ha indicat que «s'aniran fent passes» i ha posat l'exemple l'eliminació del requisit del català a la Sanitat.

«El dret a la salut pública per a aquest Govern és prioritari i la resta s'anirà veient, perquè a l'Estatut es reconeix el dret del ciutadà a adreçar-se a l'administració en qualsevol de les dues llengües oficials i tant el programa del PP com l¡acord d'investidura parla de les dues llengües oficials, que el Govern respecta i defensa tal com diu l'Estatut», ha dit.

Cal recordar que divendres passat, després de la reunió del Consell de Govern, el portaveu de l'Executiu autonòmic, Antoni Costa, es va pronunciar en termes semblants en relació amb aquesta qüestió. Costa no va voler aclarir aquest divendres si l'eliminació del requisit lingüístic s'estendrà, com reclama l'extrema dreta, a tota la funció pública i no només a l'àmbit sanitari. «Ni es descarta ni es deixa de descartar», ha afirmat a la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Segons Costa, la mesura al sector sanitari, continguda a l'acord PP-VOX era una mesura en primera instància que calia complir encara que, ha afegit, «de moment no hi ha segones instàncies, es veurà en el futur». El PP deixa clar així que es troba a mercè de les dèries de l'extrema dreta, des d'on ja han assegurat que volen anar més enllà de la supressió del requisit del català a la Sanitat i estendre'l a tota la funció pública.

Segons assegura la portaveu parlamentària de VOX, Idoia Ribas, «el català deixarà de ser un requisit per a tots els funcionaris», no només el personal sanitari. A més, ha precisat que l'«eliminació del català» serà «de manera gradual».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Moix, fa 9 mesos
Cada pic més Malintxe i més contra el seu poble. Acabarà com na Rosa Diez
Valoració:4menosmas
Per Fatal, fatal, fatal, fatal, fatal, fa 9 mesos
L'altre dia me vaig fitxar, en que malgrat tingui una llengua de foc a l'hora d'insultar, mentir i acusar en fals, en que és una oradora patètica, que no sap ni pronunciar un discurs, malgrat li hagi escrit un altre.
Si aquesta era la millor candidata, com deven ser els altres.
Valoració:9menosmas
Per Ja ho val!, fa 9 mesos
Si després d'eliminar la nostra llengua, dels requisits per opositar, per poder farcir les nostres institucions de forasters i estrangers monolingües del castellà que ens diguin això de "habla bien o no te atiendo", se disfressa amb el vestit típic mallorqui i diu que no hi haurà confrontacions, deu ser perque insinua que pensa castigar-nos fort, si s'ens ocorreix organitzar qualque protesta o recórrer les decisions que puguin prendre ells i els seus socis nazifatxes.
I una altra cosa: Posar com a presidenta a una dona tan dolenta i tan inepta, és la pitjor mala jugada que se li pot fer al feminisme.
Valoració:18menosmas
Per Defer, fa 9 mesos
Na Malintxe es vesteix de pagesa mallorquina per les seves malifetes contra la llengua.
Valoració:16menosmas
Per Fets i fets, fa 9 mesos
El fet és que els del pacte de retrocés, PSOE, Podemos i Més, perderen les eleccions, facilitant d'aquesta manera l'alternativa al PP. Perderen les eleccions, en part, perquè es carregaren la política lingüística, també a la sanitat pública ampliant la moratòria referida al coneixement de catala. De facto, una supressió encoberta del requisit. La resta no són més que vuits i nous i cartes que no lliguen.
Valoració:-5menosmas
Per A mi, plim!, fa 9 mesos
Que ho faci!
Quedarà marcada per sempre com anar en contra del seu poble.
I els mallorquins tenim memòria.
D´aquí a quatre anys ja en tocarà les conseqüències.
Valoració:11menosmas
Per Moix, fa 9 mesos
Més Malintxe impossible! I mentidera. La primera en confrontar llengües és ella des de la submissió a l'extrema dreta antibalear i pitiussa
Valoració:15menosmas
Per A. Cirer, fa 9 mesos
Transcric el meu comentari a les declaracions del senyor Costa, sobre el mateix tema, després del Consell de Govern:
"Ens menteixen descaradament. Si l'infame document que signaren ho diu, ho faran. Sense escrúpols. Es pensen que si ens donen la metzina amb cullera petita, ens l'empassarem.
Ens hem de declarar en rebel·lia. O declarar-los-hi a ells, perquè, com deis, no mereixen governar aquesta terra".
Hi afegesc: més mentides.
Senyora Prohens, vostè en persona ja ha encetat una legislatura de confrontació lingüística.

Valoració:16menosmas
Per Pst, fa 9 mesos
Com se pot esser tan pocavergonya?
Valoració:15menosmas
Per Escalesavall, fa 9 mesos
Cada vegada que anem al metge i ens atenguin en castellà hem d'exigir el tracte en català i denunciar-ho si no ens ho concedeixen. És el nostre dret. Davant l'abús, desobediència civil. Que se cansin de noltros...
Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente