algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín:
13°

Vint prestigiosos científics demanen una «avaluació independent» sobre la gestió de la Covid-19 a l'Estat espanyol

GRAF4034. MADRID, 22/04/2020.- Captura de la señal institucional de Moncloa.- El Director Adjunto Operativo (DAO) de la Policía Nacional, el comisario principal José Ángel González d), y el jefe del Estado Mayor de la Guardia Civil, General José Manuel Santiago, durante la rueda de prensa tras la reunión del comité de seguimiento de la pandemia, este miércoles en Madrid.- EFE/Moncloa

Ferran Aguiló

Una vintena de científics han publicat a la revista The Lancet una carta en què reclamen una auditoria externa i independent per detectar les errades que s'han comès a l'Estat espanyol en la lluita contra la Covid-19.

Els científics remarquen que, malgrat tenir un dels millors sistemes públics de salut del món, Espanya suma més de 300.000 casos confirmats de coronavirus i més de 28.000 morts, i s'ha convertit en un dels països que han registrat les taxes més elevades de mortalitat per Covid-19 del món.

Es pregunten com és possible això. I ho atribueixen a una falta de preparació, que al començament de la crisi es va traduir en sistemes de vigilància precaris, poques proves PCR i manca d'equips de protecció personal per als sanitaris i per atendre malalts crítics.

Altres factors que, segons el seu parer, són causants de l'alt nombre d'afectats i morts per Covid a Espanya han estat el retard en la presa de decisions, l'alta mobilitat poblacional a causa del turisme i els moviments migratoris i la manca de mitjans i de preparació a les residències de gent gran, on hi ha hagut una alta afectació.

L'escrit també fa referència als efectes de les retallades en sanitat dels darrers anys i a una falta de coordinació entre el govern espanyol i les comunitats: «Cal tenir en compte les circumstàncies socials i econòmiques que han contribuït a fer que Espanya sigui més vulnerable, incloses les creixents desigualtats».

A la carta, signada per una quinzena de científics entre els quals hi ha Carme Borrell, gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, el físic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, o la viròloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques Margarita del Val, es reclama més coordinació entre el govern espanyol i els responsables de salut de les comunitats autònomes.

Miquel Porta, coautor de l'article i catedràtic Medicina Preventiva Salut Pública UAB, considera que «les infraestructures curatives han funcionat molt bé» però que «les infraestructures preventives eren molt febles».

A la carta es proposa que experts d'àmbit internacional facin «un examen imparcial» de la gestió de la pandèmia que sigui, diuen, «no com un instrument per repartir les culpes» sinó per «identificar les àrees on la sanitat pública i el sistema de salut i assistència social ha de ser millorat».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Increïble, fa 6 mesos

Molt ben fet! Perquè es dóa informació falsa i contradictòria.
Si no en saben, que callin i no embullin!
No calen mascaretes (Sí calien però no en tenien).
la gent s´hagués pogut posar un mocador...
Els cans i moixos no s´infecten (sí, s´infecten). I au! A passejar cans!
Els més grans són els més afectats... No sortiu al carrer encara que necessiteu rebaixar el sucre!
Els joves és estrany que s´infectin. I Au! a celebrar festes i reunions... Sí s´infecten...
Si aquí no ve qualcú que en sàpiga, està fet de noltros

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris