algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 22°
23°

'Com ho diries en català?', nou joc interactiu per a detectar i evitar manlleus innecessaris

174015

'Com ho diries en català?' és el nou joc interactiu sobre manlleus innecessaris, una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, realitzat amb la col·laboració del TERMCAT, que ha publicat i difon el diari Ara. Es tracta d’un giny, plantejat en un format lúdic i proper que fa conèixer i normalitzar formes catalanes alternatives a un grup d’expressions manllevades sobretot de l’anglès i de l'espanyol, que s’estan popularitzant especialment entre parlants joves.

L’interactiu consisteix en un joc per a jugar des del mòbil, la tauleta o l’ordinador entorn d’una vuitantena de formes molt esteses entre parlants catalans. Es proposa als jugadors, d’una manera molt entretinguda, de trobar l’alternativa catalana adequada amb què substituir-los. Per exemple, usar en català en lloc de “loser”, “pantallazo” o “influencer” les formes que li són pròpies: “perdedor”, “captura de pantalla” i “influenciador”, respectivament.

En accedir al joc, una roda de ruleta gira mostrant aleatòriament una sèrie de manlleus del món de la cultura i el lleure, l’educació, l’empresa, l’esport i la gastronomia, camps on són freqüents. En escollir-ne un, el terme apareix contextualitzat en una frase i amb tres opcions de resposta. Només una n’és l’opció adequada. Tant si s’escull l’alternativa catalana adequada com les altres dues, es pot accedir a una breu explicació que raona què fa preferible l’alternativa, sovint proposada pel Centre de Terminologia TERMCAT. Després de cinc qüestions, el jugador obté una medalla d’or, de plata o de bronze, segons el nombre d’encerts.

Al 'Com ho diries en català?' s’hi podrà jugar fins a finals d’any i anirà acompanyat d’una campanya d’informació a través de les xarxes socials de Política Lingüística i del TERMCAT.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sebastià, fa 11 mesos

M'agrada el joc, però també estic molt d'acord en que seria molt molt molt interessant treure'ns els manlleus espanyols. Ells ja fan prou per pervertir la nostra llengua, per no dir que suprimir-la i ens cal ser-ne conscients.
No en feu cas si surten 15 vots negatius, doncs son tots del mateix, de tants de niks..."l'innombrable"

Valoració:2menosmas
Per Tivasdan, fa 11 mesos

M'interessaria més si els barbarismes fossin en castellà. Jo tot aquest vocabulari anglès, no l'utiliz. En canvi, si que faig i feim tots plegats, algunes castellanades garrafals.

Valoració:2menosmas
Per sebastià, fa 11 mesos

Divertit i pedagògic.

Valoració:11menosmas
Per David, fa 11 mesos

Bona idea! Aquest joc interactiu ens ajudarà a utilitzar paraules pròpies en lloc de préstecs lingüístics. És una gran manera de mantenir i enriquir la nostra llengua.

Valoració:11menosmas
Per Guillem, fa 11 mesos

Bona iniciativa

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris