muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Titllen de «lamentable» que l'IEC aposti per «normalitzar» el terme 'mena'

L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han fet una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2019.

S’entén per neologisme una paraula que fem servir en el nostre dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.

En el cas del català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la sisena edició: el neologisme de l’any 2014 va ser el mot 'estelada'; el del 2015 va ser 'dron'; el del 2016, 'vegà -ana'; el del 2017, 'cassolada', i el del 2018, 'sororitat'.

Les entitats organitzadores han triat els deu neologismes següents per a la votació: animalista, emergència climàtica, exoplaneta, mena, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar.

La tria del terme 'mena', que es refereix a Menor Estranger No Acompanyat, ha estat durament criticada perquè contribueix a deshumanitzar aquest col·lectiu de menors migrants. La federació Lafede.cat, que agrupa 117 associacions i entitats catalanes que defensen els drets humans, ha criticat que l’Institut d’Estudis Catalans hagi proposat aquest terme: «És lamentable que una institució com l'IEC no només ignori l’opinió dels experts, entitats socials i de drets humans sobre la inconveniència d’utilitzar aquest terme, sinó que aposti per normalitzar-lo».

En aquest sentit, el Departament d'Afers Socials i Família de la Generalitat ha demanat que es reconsideri la introducció d'aquest terme: «Us demanem que reconsidereu i retireu la proposta de 'mena'. És una manera denigrant, estigmatitzadora i deshumanitzadora de referir-se a infants migrats sense referents familiars».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris