bruma
 • Màx: 13°
 • Mín: 10°

Moviment Feminista: «Davant l'avanç de l'extrema dreta, no farem ni una passa enrere»

08-03-2019

Conxa Ripoll i Neus Tur, en representació del Moviment Feminista de Mallorca han parlat aquest dijous a Ona Mediterrània per fer balanç de les mobilitzacions prèvies al 8 de març i per analitzar com es presenta la vaga del Dioa de les Dones d'enguany.

Com afrontau aquest 8 de març?

 • Esperam augmentar la participació de l’any passat i nosaltres entenem que les feministes no pretenem assaltar el palau d’hivern, la nostra lluita no va d’aconseguir guanys quantitatius o de si més dones podran secundar la vaga o si podran anar a la manifestació o no, sinó que nosaltres pretenem que la lluita vagi molt més enllà, nosaltres cercam un canvi profund i per tant, un canvi qualitatiu. Llavors, entenem que el que esperam, és que totes aquelles dones puguin fer vaga en funció de la seva casuística i aquelles que no puguin, perquè sabem que n’hi ha que no podran, perquè tenen feines molt precàries o perquè no poden assumir el cost econòmic que suposa fer vaga laboral o perquè tenen persones a càrrec, puguin dedicar aquest dia a reflexionar sobre per què patim violències masclistes, desigualtats i discriminacions, i amb això ens donam per satisfetes.

  Enguany, les mobilitzacions van més enllà d'un dia...

 • Realment esperam veure moltes dones, és vera que enguany, pensam que es perd el factor sorpresa perquè l’any passat va ser molt multitudinària i potser no s’esperava, enguany és com una segona passa però esperam que estigui secundada per moltes dones sobretot i per casuística encara que no puguin venir si poden participar d’accions o del que hem anat fent durant la setmana. Enguany hem anat un pas més enllà, l’any passat va ser només vaga, enguany hem fet una setmana de revolta, anam sumant coses i és veritat que no ens centram amb les estadístiques, però sí que esperam que hi hagi moltes dones.

  S’ha dit durant aquestes setmanes que no és una jornada de vaga qualsevol sinó que a més d’existir la manifestació i sumar-nos a la convocatòria, també ha de ser una vaga dins les llars, una vaga de cura, una vaga estudiantil, una vaga de consum... per demostrar que quan ens aturam, el món s’atura. Ens podeu explicar aquesta idea?

 • Nosaltres el que feim és una redefinició de vaga. No és una vaga només laboral salarial, sinó que és una vaga de quatre eixos: laboral, estudiantil, de cures i de consum. Això va quedar establert a una assemblea que es va fer a escala estatal a València. L’any passat ja va ser d’aquests quatre eixos, tot i que tal vegada no es va donar tant a conèixer o no va arribar a tanta gent. Tothom pot ser partícip de la vaga, ja que no ha estat convocada per cap partit polític ni cap dels grans sindicats, ha estat promoguda des dels moviments socials i això també és diferent del que sempre se sol fer. És convocat pel moviment feminista.

  Per què també és una vaga de consum? Per què no hem d'anar a comprar dia 8?

 • Nosaltres entenem que el feminisme no tan sols lluita pels drets i la llibertat de les dones, sinó que nosaltres qüestionam qualsevol eix de desigualtat ja sigui per raó de classe, de sexe, d’origen, de color de pell, d’edat, de capacitat d’orientació sexual... Nosaltres denunciam aquest sistema econòmic capitalista, patriarcal i racista que és profundament injust que engoleix persones i territoris, recursos naturals... Llavors, per això també feim una crítica al sistema productiu. Primer perquè és un sistema econòmic que sense les nostres feines invisibilitzades reproductives i de cures que tenim i no cobram, no podria existir, ja que la vida d’alguna manera s’ha de sostenir. I d’altra, perquè pensam que és interessant que reflexionem, no només a escala general sobre el sistema capitalista, sinó com això ens afecta a les dones en l’àmbit de consum. Hem de fer una reflexió molt més profunda i més general que inclogui l’explotació del sistema, de les persones i del territori del medi ambient.

  Veniu d’una setmana on heu fet moltes accions, vàreu començar dissabte passat amb el tren lila, que heu anat fent aquests dies?

 • Hem anat fent diverses taules informatives on explicàvem perquè feim vaga i a qui va dirigida i per què les dones s’han de sumar a aquesta vaga i aquestes accions. I després hem anat fent diferents accions, algunes més simbòliques com penjar el davantal, dia 1 de març per començar aquesta setmana amb un poc de revolta per reivindicar l’eix de cures. També hem fet tauletes informatives a la UIB, dia 2 de març vàrem fer bicicletada, hem fet un taller de pancartes per dur a la manifestació...

  Hem pogut veure que no tan sols s’han fet actes a Palma sinó que també han nascut molts de col·lectius a la part forana i a pobles més petits que també han organitzat actes i que també formen part del moviment feminista de Mallorca.

 • Normalment està tot molt centralitzat a Palma i enguany hem intentat, aquesta vegada, actuar a diferents punts d’arreu de l’illa.

  Quines tasques queden pendents al feminisme per combatre a l’auge de l’extrema dreta?

 • Nosaltres pensam que el feminisme està fent molt bé la seva feina, però el feminisme interpel·la a diferents sectors que són els que han de començar a fer tasques per aquesta igualtat. Creim que és una victòria que aquests sectors ens ataquin, ja que això significa que alguna cosa estam fent bé, que som visibles i que hem posat a damunt l’agenda pública o política aquesta qüestió. Nosaltres duim segles fent feina per la igualtat de tots i de totes, però si que és veritat que davant aquest context, nosaltres no farem ni una passa enrere.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciutadá no subdit, fa 11 mesos

Així m'agrada ' valentes dones' andavant puny estret i la cara ben alta fent front al triplet ultradreta masclista,li's passará com al R.Madrit, amb una setmana el triplet a la m****.que és on si troben bé.

Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris