cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 28°
27°

L'Albufera amplia la seva riquesa natural amb la troballa de 195 espècies d'abelles

L'Albufera compta amb un total de 195 espècies d'abelles i vespes diferents i 26 més només localitzades a Son Bosc.

CAIB

L'Albufera de Mallorca, tal com ha donat a conèixer el Govern aquest dissabte, compta amb un total de 195 espècies d'abelles i vespes diferents i 26 més només localitzades a Son Bosc.

Segons l'Executiu, diferents estudis de catalogació han permès descobrir una diversitat «realment espectacular d'aquests insectes, que són essencials per assegurar la pol·linització i, per tant, la supervivència de moltes plantes i que, per desgràcia, són notícia a molts països pels problemes de conservació als quals s'enfronten».

Només en aquest espai natural s'hi ha observat el 45% de totes les espècies vistes mai a Mallorca. És a dir, pràcticament una de cada dues espècies d'abelles i vespes mallorquines viu a l'Albufera. S'ha de tenir en compte, a més, que Mallorca (i el Mediterrani en general) és un punt calent (hot spot) de biodiversitat pel que fa a aquest tipus d'insectes. Només a Mallorca hi viuen quasi tantes espècies com a tot Anglaterra.

Entre les espècies catalogades en destaquen unes quantes per les seves singularitats: n'hi ha, per exemple, que fan niu als joncs, com ara la Rhopalum gracile, que a les illes Balears només s'ha observat a l'Albufera. O com la Prionyx kirbii, que alimenta les seves larves amb llagosts.

Molt interessant és el cas de la Dasyscolia ciliata, ja que resulta un clar exemple de com diferents espècies interaccionen entre si, fins al punt que unes no poden viure sense les altres. Aquesta vespa és l'únic pol·linitzador conegut de l'orquídia Ophrys speculum (sabatetes o mosques blaves), per pseudocopulació (la flor de l'orquídia s'assembla a una femella de la vespa; els mascles intenten copular amb ella i pol·linitzen l'orquídia). Aquesta vespa s'alimenta de larves d'escarabats que creixen als excrements dels conills, fins al punt que si no hi hagués conills, tampoc no hi hauria ni les vespes ni les orquídies.

Hotels per a insectes

Per afavorir la gran diversitat d'insectes de l'Albufera, s'han començat a muntar al Parc «hotels per a insectes», on diferents espècies fan el niu. Tampoc no es permet cap tipus de fumigació, ja que els insectes són uns esglaons bàsics de la xarxa tròfica i ecològica del Parc, i qualsevol afecció sobre aquests podria tenir conseqüències inesperades sobre moltes altres espècies.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris