algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
18°

Crida a una 'piulada global' perquè la llengua pròpia del País Valencià deixi de ser de 'segona'

Serà el proper dissabte 31 d'agost a les 20 hores. Faran servir l'etiqueta '#vullestudiarenvalencià', i la menció del president de la Generalitat, Alberto Fabra

1139

Milers d'alumnes no poden accedir a l'ensenyament en la seva llengua pròpia a València.

Escola Valenciana.

A les portes de l'inici d'un nou curs escolar, al País Valencià es reactiven les veus crítiques amb la política educativa de la Generalitat. Segons aquestes, el govern del Partit Popular torna a posar totes les traves possibles perquè més de 14.000 famílies no puguin matricular els seus fills en el programa plurilingüe d'ensenyament en valencià (PPEV).

Per això, un ciutadà a títol personal, Jaume Flor, ha organitzat aquesta acció radicada al mitjà digital el proper dissabte 31 d'agost a les 20 hores

Més concretament la idea que ha plantejat és realitzar una "piulada global" que tendrà com a objectiu mostrar el ferm rebuig a la conculcació del dret d'aprendre en valencià a milers d'infants. Els que vulguin contribuir a la difusió d'aquesta problemàtica hauran d'usar l'etiqueta #vullestudiarenvalencià, i fer servir la menció del president de la Generalitat, @AlbertoFabra.

Conèixer les llengües
Diverses entitats com Escola Valenciana s'han pronunciat en nombroses ocasions públicament a favor de l'ensenyament en la llengua catalana pròpia de València. Segons defensen, el programa plurilingüe d'ensenyament en valencià és òptim, i a més de ser l'únic que garanteix la competència lingüística en les dues llengües cooficials, i d'una millor competència funcional en anglès.

Consideren que tal com està redactada la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), el valencià es considera una llengua de segona. En aquest sentit, l'assignatura de valencià continua sent una matèria específica i no està al nivell d'altres matèries com matemàtiques o llengua i literatura castellana, que són troncals.

L'entitat cívica remarca les paraules del ministeri, segons les quals la LOMQE preveu que en aquells territoris amb dues llengües oficials, l'alumnat les ha de dominar per igual. Segons Escola Valenciana, això no queda garantit amb el programa educatiu privilegiat per part de l'administració autonòmica al País Valencià; en aquest cas la línia castellana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris