algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Wikileaks publica 287 documents sobre empreses de seguretat, vigilància i espionatge

"Qui d'aquí té un iPhone? qui té una Blackberry? qui utilitza Gmail? Doncs estau tots fotuts", indicà Assange

121872

El fundador del portal de filtracions, Julian Assange, ha explicat com amb els moderns 'smart phones' ens poden tenir ben controlats.

LUKE MACGREGOR

Wikileaks ha publicat aquest dijous un total de 287 documents, anomenats 'Spy Files', amb informació sobre les activitats de companyies de seguretat, vigilància i espionatge de 25 països, en una acció que el seu fundador, Julian Assange, ha titllat d'"esforç per saber més sobre una indústria secreta que guanya milers de milions de dòlars".

La publicació d'aquests arxius ha comptat amb la col·laboració de Bugged Planet i Privacy International, així com de mitjans de comunicació com 'The Washington Post', 'L'Espresso', 'The Hindu Times' i l'Oficina de Periodisme d'Investigació del Regne Unit, segons ha informat el diari online 'The Huffington Post '.

Amb aquests arxius, Wikileaks revela el funcionament de la tecnologia de vigilància i espionatge que els governs i altres organitzacions poden comprar per espiar "individus o poblacions senceres". En aquest sentit, dels documents es desprèn que aparells com Blackberry o iPhone poden gravar cada toc de teclat que faci una persona i que hi ha aplicacions que permeten fer fotografies als usuaris dels MacBook mentre els estan utilitzant.

"Qui d'aquí té un iPhone?, qui té una Blackberry? qui utilitza Gmail? Doncs estau tots fotuts. La realitat és que els contractistes d'Intel·ligència estan venent ara mateix a països de tot el món sistemes de vigilància per a aquests productes", ha dit Assange durant una roda de premsa a Londres.

"Les companyies d'espionatge internacional estan assentades als països amb tecnologia més sofisticada i venen la seva tecnologia a qualsevol país del món. La indústria està, a la pràctica, sense regular", ha assenyalat Wikileaks a través de la seva pàgina web.

"Les agències d'Intel·ligència, exèrcits i Policia són capaços d'interceptar trucades sigilosament i en massa, així com d'intervenir ordinadors sense l'ajuda o coneixement dels proveïdors de xarxa", ha agregat. "La localització física dels usuaris pot ser sotmesa a seguiment si duen a sobre el seu telèfon mòbil, encara que no estigui en funcionament", ha revelat.

Assange ha recalcat que els Estats Units, el Regne Unit, Sud-àfrica i el Canadà estan desenvolupant "sistemes d'espionatge" i que la informació està essent venuda per igual "a dictadures i democràcies".

Una empresa espanyola

En total, els arxius revelen informació de 160 empreses, entre elles l'espanyola Agnitio -que ofereix "la tecnologia de biometria de veu més avançada que permeti la identificació, rastreig i necessita verificació d'identitat usant la veu", segons la seva pàgina web-, que estaria desenvolupant aquestes aplicacions i aparells d'espionatge, ignorant o saltant-se la regulació i "fent una clucada d'ull als règims dictatorials que cometen abusos contra els Drets Humans".

Durant la investigació d'aquestes companyies, Wikileaks, amb l'ajuda de la revista 'online' francesa 'Owi', hauria descobert com la companyia de seguretat francesa Amesyssold hauria venut equipament d'aquestes característiques a l'exlíder libi Muamar Gadafi -assassinat el 20 d'octubre per tropes rebels als afores de Sirte, la seva ciutat natal- per espiar l'oposició.

Venda d'informació

Tanmateix, Wikileaks ha matisat que 'Spy Files', que ha generat a més un mapa de distribució de les empreses segons el país en el qual estan instal·lades i les seves operacions -es pot consultar en http://wikileaks.org/The-Spyfiles-The-Map.html-, és "quelcom més que informació sobre països occidentals bons exportant a països dolents en desenvolupament".

"Empreses occidentals estan venent també un ampli rang d'equipament d'espionatge massiu a agències d'Intel·ligència occidentals. En les històries d'espies tradicionals, les agències d'Intel·ligència com el MI5 (els serveis d'espionatge britànics) punxen el telèfon d'una o dues persones d'interès. En els últims deu anys, els sistemes d'espionatge massiu i indiscriminat s'han convertit en la norma", manifesta Wikileaks.

"Les companyies venen en secret equipament per gravar constantment les trucades de telèfon de països sencers. D'altres graven la localització de tots els telèfons mòbils d'una ciutat, amb un marge de 50 metres. Els sistemes per infectar tots els usuaris de Facebook, o propietaris d''smart phones' són al mercat d'Intel·ligència", postil·la.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

@Tomeu Marí, no entenem el seu comentari. Per què no espera vostè això del psoE i del pp sí? Els veu molt diferents, vostè. Potser que es compri una lupa o vagi a l'oculista, que pareix que ha de menester una revisió.

Valoració:10menosmas
Per Carles, fa mes de 9 anys

Tal vegada vivim en un estat policial, on es fan seguiments i punxades telefòniques -contràries als Drets Humans- simplement per ideologia i això ens deu afectar, sobretot, als catalans i als bascos conscients de la nostra nació respectiva.

Valoració:39menosmas
Per jordi, fa mes de 9 anys

el millor de tot és que, a més a més, ens treuen "els cuartos" venent-nos els darrers models d'smartphone i ens cobren per contractar tots els serveis que utilitzen per controlar-nos.

Valoració:37menosmas
Per Foraviler, fa mes de 9 anys

Necessitem un Wikileaks aquí a Balears. Voluntaris?

Valoració:22menosmas
Per Tomeu Marí, fa mes de 9 anys

Estam ben arreglats i noltros que ens pensam viure a una democràcia!!! ja,ja,ja... això és pitjor que una dictadura, perquè te penses viure en una democràcia i no ho és. El PSOE ha estat el màxim col·laborador d'aquesta nova dictadura anomenada Nou Ordre Mundial, globalització... Des de Felipe González, adiestrat a la Fundació Rockefeller, fins avui ens han pres bé es pèl, perquè del PP t'esperes qualsevol cosa, però dels socialistes obrers espanyols no.
Vius i ulls expolsats, que venen per noltros!!!

Valoració:46menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris