muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El Crist de Rio compleix 80 anys

El Crist Redemptor, símbol del Brasil i una de les set meravelles del món, celebra vuit dècades de vida

128130

El Crist ha rebut la visita de nombrosos personatges il-lustres.

ANTONIO LACERDA

El Crist Redemptor, l'imposant monument que corona el bescoll del Corcovado, compleix 80 anys amb un aspecte radiant i com a símbol de Rio de Janeiro, que en les darreres vuit dècades ha rebut la visita de personatges il·lustres per fotografiar-se amb l'estampa més coneguda del Brasil. Demà, dimecres, un esquadró d'avions sobrevolarà l'estàtua, de 38 metres d'altura, inaugurada el 12 d'octubre de 1931 i que dóna empara a un mirador situat als seus peus, des del qual es contempla amb esplendor el bell paisatge de la ciutat.

Enclavat al cor del Parc Natural de Tijuca, el Crist Redemptor s'eleva per sobre dels 710 metres d'altura del Corcovado, considerat un lloc de peregrinació per als creients i un atractiu per als milers de turistes que pugen cada any al seu cim. Malgrat que la seva execució va ser una iniciativa de l'Església Catòlica per commemorar el 1922 el centenari de la Independència del Brasil, l'estàtua sols va ser inaugurada nou anys després i el 2007 va ser elegida una de les set meravelles del món.

En un desafiament clar a l'enginyeria per l'estructura de l'estàtua, Heitor da Silva va ser l'encarregat de dissenyar el projecte del Crist, modificat posteriorment perquè el monument, declarat el 2009 Patrimoni Històric i Artístic del Brasil, assolís més visibilitat des de qualsevol racó de la ciutat. L'obra per aixecar el monument, de mil tones, va ser qualificada d'"hercúlia" per les dures condicions de construcció, sobre una base gairebé sense espai per a la bastida i en un cim on bufa vent fort i al qual només es podia accedir per escarpats camins o damunt una mula.

Milers de visitants

El Crist rep cada any la visita de prop de 700.000 persones, que són conduïdes al cim del bescoll pel tren del Corcovado, un comboi que parteix del barri de Cosme Velho i que discorre per una centenària i costeruda via ferroviària. Una àmplia llista de personatges, entre els quals figuren papes, monarques, polítics, científics i artistes, han pujat en alguna ocasió al tramvia del Corcovado, inaugurat el 1884 pel senyor Pere II, emperador del Brasil.

El cardenal Eugenio Pacelli, secretari d'Estat de la Ciutat del Vaticà i que fou papa amb el nom de Pius XII, fou, el 1934, un dels primers personatges il·lustres que ascendí al Crist a bord del famós tren, que en altres ocasions ha duit el papa Joan Pau II, Albert Einstein, l'expresident brasiler Getulio Vargas, el rei Albert de Bèlgica i la princesa Diana de Gal·les. El monument, parada obligatòria per als artistes que a les seves gires passen per Rio, va rebre el març la visita del president nord-americà, Barack Obama, que optà per arribar-hi en cotxe oficial.

Les commemoracions per l'aniversari es duran a terme al llarg de tota la setmana amb diversos actes de caràcter religiós i festiu. Així, hi haurà un concert per la pau, presidit per l'arquebisbe Orani Tempesta, que s'obrirà amb una coral formada per 500 veus que interpretaran l'Ave Maria i serà clausurat per desenes d'artistes brasilers i escoles de samba. Una altra de les activitats preparades serà l'exposició Crist Redemptor, que recorrerà les principals ciutats del país i visitarà Canadà, Itàlia, Moçambic i el Japó.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris