algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Expulsada per dur hijab en un examen

La jove, de nacionalitat espanyola i de 14 anys, es va negar a llevar-se la peça de roba en un IES de Madrid

54358

La multiculturalitat religiosa en els alumnes de les escoles ha incrementat el nombre de veis a les aules.

Efe

Una jove musulmana de 14 anys va ser expulsada fa uns dies d'un examen i de l'institut públic en el qual estudia a la comunitat de Madrid, després que es negàs a llevar-se l'hijab (vel islàmic) que ha decidit dur des de fa uns mesos per voluntat seva. L'advocat que porta el cas, Iván Jiménez Aybar, explicà ahir que, quan va ocórrer el contratemps, l'alumna fou expulsada, però ara continua anant a classe en espera que el claustre prengui una decisió.

L'estudiant és espanyola, el seu pare és de Ceuta i, malgrat que la seva mare no du l'hijab, ella va decidir aquest estiu, "sense ser-ne forçada", a començar a utilitzar-lo. Quan va acudir a l'examen, el professor de la matèria li va demanar que se'l llevàs, perquè li tapava les orelles, la qual cosa no està permesa, atès l'increment de casos d'alumnes que acudeixen amb dispositius electrònics per copiar en aquestes proves.

Consens del claustre

L'advocat ha enviat un informe a la directora, que es repartirà en el claustre de docents, en el qual s'indica que és possible que la jove porti el vel perquè se la pot reconèixer. En la normativa del centre es prohibeix que duguin qualsevol peça que dificulti la identificació de la persona, segons Jiménez Aybar. Davant això, segons el parer de l'advocat, els professors, que són els que valoren si es pot portar l'hijab, s'han de remetre a allò que el Ministeri de l'Interior ha establert per a la identificació: es pot dur l'hijab en el DNI sempre que deixin descoberts els trets identificatius (des del naixement de cabell fins al mentó). En el cas de la jove, el seu misser considera que, com que es deixen descoberts aquests trets identificatius que marca el Ministeri, "necessàriament en el centre s'han de regir" pel que diu l'Administració.

Confiança en la resolució

En aquest cas, el centre ho desconeixia i està valorant la situació, per la qual cosa Jiménez Aybar confia que hi hagi possibilitat que el cas no vagi més enllà i la jove pugui anar a classe amb el vel. "L'assumpte és més greu del que sembla, ja que els musulmans, com que no coneixen els seus drets, quan els diuen que no es poden matricular en aquest IES, en cerquen un altre", lamenta el lletrat Aybar. Actualment, continua acudint a l'institut amb el vel. Si al centre decidissin el contrari i ella no cedís, s'obriria un expedient disciplinari que acabaria en expulsió o en trasllat forçós a un altre centre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris