algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Els satèl·lits, amenaçats

Les tempestes solars podrien fer caure els que es trobin més propers a la Terra

31036

El gran nombre de satèl·lits que orbiten damunt el planeta són més vulnerables del que es pensava.

Efe(Efe)

Les tempestes solars no solament són una amenaça per a la magnetosfera de la Terra, sinó que també podrien provocar la caiguda dels satèl·lits més propers al planeta, segons han explicat experts de la NASA, que han descobert que les flamarades afecten el cinturó Van Allen interior. Investigadors de la NASA han duit a terme un estudi en el qual han descobert que la radiació solar pot afectar el cinyell Van Allen de partícules d'alta energia que envolta la Terra d'una manera més agressiva del que es pensava. Els cinturons es divideixen en dues zones diferents: l'exterior, que es compon d'electrons, s'estén des d'aproximadament de 25.500 a 51.000 quilòmetres per sobre de la superfície i l'interior, que consta d'una barreja d'electrons i de protons, s'estén des de 6.400 a 12.800 quilòmetres per sobre.

Segons explica la NASA, els científics tenien coneixement que el cinturó exterior podria arribar a activar-se de manera més intensa durant les tempestes geomagnètiques del sol. Tanmateix, encara no s'havia pensat que aquest tipus d'esdeveniments també podria afectar l'interior. Ara, simulacions per ordinador suggereixen que durant una tempesta d'alt nivell els electrons al cinyell interior podrien convertir-se en energia i la radiació podria continuar sent molt intensa durant diversos anys després de la tempesta. "L'augment de la radiació a la zona interna pot durar fins a una dècada i faria malbé satèl·lits durant anys després d'una tempesta molt forta", explica l'autor principal de l'estudi, el físic Shprits Yuri.

Cercant solucions

Un cop fet aquesta troballa, els científics estudien maneres d'evitar que els satèl·lits acabin fets malbé per les flamarades solars. No obstant això, segons apunta Yumi, primer cal calcular els riscs i el cost estimat del que es pot fer, ja que, si el cost és molt elevat, "és possible que compensi acceptar els riscs i començar a preparar-se per reposar la flota". La NASA preveu enviar el 2012 dues missions per estudiar els cinturons de radiació en el pla equatorial i baixes altituds.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris