nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

El llibre de família no acredita ser parella per cobrar la pensió

Així es desprèn d'una sentència del Tribunal Suprem que desestima el recurs d'una dona que volia cobrar-la

El Tribunal Suprem (TS) considerà ahir, en una sentència, que el llibre de família no és un document públic que serveixi per acreditar l'existència d'una parella de fet, a l'efecte que una dona que va conviure amb un home des de 1997 fins al 2008 cobri una pensió de viduïtat. Així ho acorda la sala Social del TS en una sentència per la qual desestima el recurs d'una dona a qui un jutjat social de Madrid va concedir l'any 2009 el dret a cobrar una prestació de viduïtat, tot i que al cap d'un any li fou denegada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid, davant el recurs presentat per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

En la resolució, de què ha estat ponent Jesús Gullón Rodríguez, s'ha donat la raó a l'INSS, que afirmava que la relació de la parella no era "cap de les que poden donar lloc a una pensió de viduïtat", ja que l'estat civil de la recurrent havia estat el de separada fins que va aconseguir el divorci, el 3 octubre de 2008, tres dies abans de la data de la defunció de la seva darrera parella. Quan l'home va morir, "no havien transcorregut els cinc anys de convivència sense vincle matrimonial amb una altra persona", tal com marca la norma, assenyalava l'INSS.

No eren al Registre d'Unions

El mort, que era vidu, va conviure amb la recurrent en un domicili familiar amb els respectius fills (quatre), que havien tingut en els seus anteriors matrimonis, però no es varen inscriure en el Registre d'Unions de Fet de la Comunitat de Madrid, on residien. La circumstància de tenir llibre de família s'explica perquè aquest es lliura "al progenitor o progenitors d'un fill no matrimonial i a la persona o persones que adoptin un menor", com succeí en el cas d'una de les filles, o si hi ha matrimoni, que no era el cas. Aquest llibre de família "no pot resultar en cap cas acreditatiu" de res més que no sigui la filiació, però "en absolut de l'existència d'una relació de fet d'una parella", funció "totalment aliena a la finalitat i paper legal" del Registre Civil, segons el Tribunal Suprem.

La llei

La Llei General de la Seguretat Social estableix, en el seu article 174.3, que es considerarà parella de fet amb "anàloga relació d'afectivitat a la matrimonial" la formada pels qui, "no trobant-se impedits per contreure matrimoni, no tinguin vincle matrimonial amb una altra persona i acreditin, mitjançant el corresponent certificat d'empadronament, una convivència estable i notòria amb caràcter immediat a la defunció del causant i amb una durada ininterrompuda no inferior a cinc anys". També especifica que l'inscripció o la formalització del corresponent document públic haurà de formalitzar-se "amb una antelació mínima de dos anys, pel que fa a la data de la defunció" d'un dels dos cònjuges, circumstància que concorria en el cas del llibre de família esgrimit per la recurrent per sol·licitar la pensió de viudetat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris