nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

Addiccions i xarxes socials: van plegades?

Un sondeig fet als EUA les relaciona amb el consum de droga en els joves

32590

Internet comprèn nombroses xarxes socials a les quals pot accedir gent de qualsevol edat.

ULTIMA HORA

El temps que els adolescents estan connectats a les xarxes socials incrementa el risc que fumin, beguin alcohol i consumeixin droga, indica un sondeig nacional sobre actituds relacionades amb aquests hàbits efectuat als Estats Units. Durant un dia típic, el 70 per cent dels joves nord-americans d'entre 12 i 17 anys -devers 17 milions- passaren des d'un minut fins a diverses hores a Facebook, MySpace i altres planes per l'estil, segons el Centre Nacional sobre Addiccions i Abús de Substàncies (CASA) de la Columbia University. Dins el mateix grup d'edat, els al·lots més immersos en les xarxes socials presenten cinc vegades més possibilitats de fumar que els altres, són tres vegades més propensos a beure alcohol i el doble de susceptibles de consumir marihuana que els que no destinen gens de temps a les webs esmentades.

"Els resultats són profundament preocupants (...) El món de la llibertat d'expressió i del 'tot s'hi val' a internet, la programació de televisió suggeridora i l'actitud de 'què diables!' posen els menors d'edat en un risc dràsticament alt d'abús de substàncies", indica en un comunicat el fundador i president de CASA, Joseph Califano Jr.
La companyia Knowledge Networks ha passat un formulari a 1.037 persones de 12 a 17 anys i a 528 pares d'aquests joves mitjançant la xarxa. QEV Analytics ha duit a terme l'enquesta telefònica anual, en la qual ha parlat amb 1.006 al·lots de la franja d'edat esmentada i els ha formulat preguntes pensades per CASA per copsar tendències.

Les dades obtingudes ressalten que la meitat dels adolescents que havien utilitzat una xarxa social el dia de l'enquesta hi havien vist fotos de joves "borratxos, inconscients o que consumien droga". A part dels qui les visiten diàriament, el 14% dels qui no havien entrat aquell dia en cap d'aquestes planes reconegué que hi havia arribat a veure les imatges. Segons l'estudi, els al·lots que havien mirat les fotografies tenien quatre vegades més probabilitats d'aconseguir marihuana, el triple d'accedir fora recepta a medicaments que en requereixen i el doble de possibilitats d'obtenir alcohol. A més, els menors que havien contemplat les imatges eren dues vegades més propensos a pensar que provarien alguna droga en el futur i tendien molt més a tenir amics consumidors de substàncies il·legals.

Conseqüències

"És especialment preocupant i alarmant que gairebé la meitat dels joves que han observat aquestes fotos (...) les varen veure per primera vegada a 13 anys o menys", s'indica. Tanmateix, els sondejos, en els quals també s'ha interrogat gent adulta, determinen que nou de cada deu pares no creu que els al·lots que passen més temps a les xarxes socials siguin més propensos a consumir estupefaents ni a beure. Els autors de l'informe insten els progenitors a presentar un front unit davant les addiccions. També demanen als administradors de les webs mencionades que en retirin les imatges i tallin l'accés als al·lots que n'hi col·loquen. En un comunicat, Facebook afirma: "No hi ha res de més important per nosaltres que la salut i seguretat dels qui utilitza el nostre servei, especialment els nombrosos adolescents que entren a Facebook".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris