algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Un poble d'Itàlia encunya la seva pròpia moneda

La vila de Filettino, al centre del país, amenaça de declarar la independència com a mesura de protesta pel pla d'ajust econòmic aprovat pel Govern de Berlusconi

32584

El petit poble de Filettino té 550 habitants.

Efe

Una petita població del centre d'Itàlia, Filettino, ha encunyat la seva pròpia moneda com a primera passa per desvincular-se de l'Estat italià, en protesta contra el darrer pla d'austeritat del primer ministre, Silvio Berlusconi, que preveu la desaparició de les viles de menys de mil habitants. Segons les noves reformes econòmiques, aprovades en el Consell de Ministres del passat dia 12 i actualment en tramitació parlamentària, el poblet, on resideixen devers 550 persones, hauria de perdre la independència municipal i fusionar-se amb la localitat de Trevi, ubicada a deu quilòmetres de distància.

Davant aquesta situació, Luca Sellari, el batle de Filettino, ha decidit posar en marxa una iniciativa per independitzar-se i convertir-se en un principat, seguint el model de la República de San Marino, situada al cor de l'Estat italià, a l'est de la península Itàlica. Entre altres mesures, ha encunyat una divisa pròpia batejada amb el nom de fiorito i als bitllets de la qual es pot llegir: "Banc Popular del Principat de Filettino". A més, ahir inaugurà la plana www.principatodifilettino.com, amb la qual pretén reforçar la seva causa independentista. Així mateix, els vilatans disposen ja d'una camiseta estampada amb el que seria l'escut del nou país i poden comprar botelles de vi amb etiquetes que es refereixen a una denominació d'origen pròpia de Filettino com a estat independent.

Sellari assegura que "amb una mica de voluntat" aconseguirà l'objectiu de convertir la localitat en un principat, encara que no ofereix detalls sobre el procediment legal. Tanmateix, en una entrevista publicada ahir a la web de la causa, assenyala que la gent està "entusiasmada" amb la idea de desvincular-se de Roma, perquè "necessita una alternativa diferent de la que li proposa el Govern".

Fusionar municipis

La decisió de fusionar les localitats de menys de mil habitants i les províncies amb una superfície inferior a 3.000 quilòmetres quadrats o de menys de 300.000 habitants és una de les reformes més polèmiques del nou programa d'ajust de 45.500 milions d'euros ratificat pel gabinet de Berlusconi. De fet, un miler de batles es manifestà ahir a Milà contra la retallada prevista per als municipis en aquest paquet de mesures de l'Executiu. Amb motiu de les possibles esmenes, es reuniren el primer ministre i el seu soci i líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi. Aquest darrer pla d'estalvi, que se suma a l'aprovat pel Parlament el mes passat per un valor de 79.000 milions d'euros, ha despertat també moltes crítiques dels agents socials i ha propiciat que el principal sindicat del país, CGIL, hagi convocat una vaga per al 6 de setembre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris