cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
22°

Un nou cens animal xifra en 8,7 milions les espècies

El recompte és fonamental per poder conèixer-les abans que desapareguin

122408

L'activitat humana i la seva influència tenen un impacte brutal en l'acceleració de l'extinció d'espècies.

Un equip multidisciplinari de científics ha revelat que la Terra tindria 8,7 milions d'espècies, segons un estudi realitzat amb una nova tècnica que els ha permès fer el "cens" animal més exacte fins ara. Les estimacions d'un grup de científics del Census of Marine Life publicades en un article a la revista PLoS Biology revelen que hi deu haver 6,5 milions d'espècies a la terra, i 2,2 milions (un 25% del total) es troben en les profunditats de l'oceà.
Fins ara, diferents estudis havien donat un rang entre 3 i 100 milions, però per als científics és fonamental tenir una dada més precisa per poder conèixer les espècies abans que desapareguin.

"La qüestió de quantes espècies hi ha ha intrigat els científics durant segles", va assenyalar Camilo Mora, professor de la Universitat de Dalhousie a Halifax (el Canadà) i autor de l'estudi. Mora va destacar que "és especialment important conèixer la quantitat d'espècies ara perquè l'activitat humana i la seva influència (en la naturalesa) té un impacte en l'acceleració de l'extinció". Segons els seus càlculs, aproximadament el 86 per cent de les espècies terrestres i el 91 per cent de les marines encara no s'han descobert. L'estudi s'ha basat en la identificació de patrons numèrics en el sistema de classificació taxonòmica, que crea grups en una jerarquia piramidal per gènere, família, ordre, classe, regne i domini.

Anàlisi completa

L'equip ha analitzat 1,2 milions d'espècies que recull el Catàleg de la Vida i el Registre Mundial d'Espècies Marines i han descobert una relació numèrica entre els nivells taxonòmics superiors i el nivell d'espècie. "Hem descobert que, utilitzant els nombres dels grups taxonòmics superiors, podem predir el nombre d'espècies", va indicar el doctor Sina Adl de la Universidad de Dalhousie, coautor de l'estudi. Adl va assenyalar que amb aquest mètode han pogut calcular amb exactitud el nombre d'espècies en diversos grups ben documentats, com els mamífers, els peixos i les aus, la qual cosa ha demostrat la validesa del mètode.

"Moltes espècies poden desaparèixer abans de saber que existeixen", adverteixen els investigadors, que en total calculen que hi ha 7,77 milions d'espècies d'animals, dels quals 953.434 ja s'han descrit i catalogat; 298.000 espècies de plantes, de les quals ja n'hi ha registrades 215.644, i 611.000 de fongs, dels quals 43.271 també estan registrats. A més, hi hauria 36.400 espècies de protozous (organismes unicel·lulars), dels quals se n'han descrit 8.118. Hi caldria sumar 27.500 espècies de Chromista, que inclou espècies d'algues brunes i floridures aquàtiques, entre d'altres, dels quals 13.033 s'han descrit i catalogat, i la resta serien organismes aquàtics.
Els experts assenyalen que els beneficis pràctics dels descobriments taxonòmics són molts i posen com a exemple la creació de noves varietats d'arròs més resistents, com les desenvolupades en la dècada dels setanta amb l'encreuament d'espècies, una cosa que "només es pot fer si tenim el coneixement taxonòmic apropiat".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris