nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

Alerta amb els tòxics a la roba

Un estudi de Greenpeace alerta de substàncies que poden produir desordres hormonals presents en peces de multinacionals com Adidas i H&M

122488

Un activista penja camisetes gegants de Nike i Converse a Manila.

ALANAH TORRALBA / GREENPEACE HAN

Un estudi de l'organització Greenpeace presentat ahir alerta de substàncies tòxiques que poden produir desordres hormonals en robes de marques multinacionals venudes a tot el món, un mes després de denunciar la presència d'aquestes substàncies en abocaments de factories tèxtils xineses. Segons va informar l'organització ecologista, la investigació, continuació de la campanya de Greenpeace contra els mals usos en la fabricació tèxtil, va trobar en dos terços dels 78 productes estudiats, recollits en botigues de 18 països, nonilfenol etoxilat (NPE), una substància prohibida a la Unió Europea i amb fortes restriccions a la Xina. Els productes amb NPE trobats van ser fabricats i comercialitzats per catorze marques líders al sector, entre elles Adidas, Li Ning, H&M i Abercrombie & Fitch.

L'estudi corrobora els resultats d'una investigació anterior presentada el juliol, on es van trobar restes de nonilfenol i PFC (una altra substància prohibida a la UE) en aigües residuals al costat de dues factories xineses que supleixen moltes multinacionals del tèxtil. També demostra, segons l'organització mediambiental, que "l'ús i abocament de químics perillosos és un problema molt estès i omnipresent". "Ja no és només un problema per als països en desenvolupament on la roba és fabricada. Ja que s'alliberen nivells residuals d'NPE quan és rentada, el problema s'ha estès als països on el seu ús està prohibit, va subratllar Li Yifang, cap de campanya de Greenpeace Xina.

D'acord amb Li, els NPE "alteren el desenvolupament sexual i afecten el sistema reproductiu", pel que, fins i tot en baixes concentracions, "representen una gran amenaça per al medi ambient i la salut humana". Greenpeace du a terme aquest estiu una campanya mundial contra l'ús de materials tòxics per part de les grans multinacionals del tèxtil, amb actes que van incloure un striptease mundial a 14 països del planeta. En aquella ocasió, voluntaris de l'organització que vestien roba de marca es despullaven per llocs cèntrics de diverses ciutats, incloses Madrid i Pequín, on es van produir algunes topades entre guàrdies de seguretat de les botigues de marca i els periodistes que van acudir a cobrir l'esdeveniment.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris