nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Pocs Perseids, però molt brillants

Prop de 1.300 persones gaudeixen de les llàgrimes de Sant Llorenç des de l'Observatori de Mallorca, a Costitx

32828

Imatge panoràmica de l'OAM.

Prop de 1.300 persones anaren divendres vespre a la seu de l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), a Costitx, per presenciar des d'aquest punt la pluja d'estels més esperada a l'hemisferi Nord: el fenomen dels Perseids, conegut popularment com les llàgrimes de Sant Llorenç. No s'hi havia registrat mai tanta assistència de públic, asseguraren fonts del centre. Tal com s'esperava, la intensa claror de la lluna plena impedí que es poguessin veure tantes 'llàgrimes' com en anys anteriors. Això no obstant, "les poques que s'han observat són molt brillants", segons el director de l'OAM, Salvador Sánchez.

El fenomen, científicament conegut amb el nom de Perseids, consisteix en una pluja de meteors que té lloc a l'atmosfera (a devers cent quilòmetres d'altura) quan petits fragments de pols es cremen a gran velocitat. Això genera una llum visible des de la superfície terrestre. Com cada estiu per aquestes dates, l'OAM va programar una sèrie d'activitats pedagògiques per als assistents. Des de les deu i mitja del vespre fins a les quatre de la matinada l'observatori va acollir sessions informatives amb un planetari en les quals s'explicava el perquè dels Perseids.

Asteroide Vesta

De manera excepcional, aquests tallers també inclogueren un seguiment de la missió DAWN, promoguda per la NASA. Aquest projecte té com a objectiu fotografiar i investigar l'asteroide Vesta, el segon més gros de tots els que es coneixen. Salvador Sánchez explicà que, inicialment, s'havia previst observar aquest cos celeste amb en directe, servint-se de la maquinària del centre astronòmic. Tanmateix, una boira que justament es posà damunt la mar ho impedí i, en conseqüència, se n'emeteren unes imatges que s'havien enregistrat els dies anteriors, segons detallà.

Així mateix, l'expert va subratllar que "s'ha batut un rècord d'assistència". "No havíem tingut mai tanta de gent. Això ens ha obligat a duplicar el nombre de sessions informatives que havíem previst", afegí. Entre el públic, destacava la presència del conseller d'Educació i portaveu del Govern, Llorenç Bosch; i la del conseller insular de Presidència, Jaume Juan.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris