nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
18°

Condemnats de per vida

L'Índia concentra el 40% dels matrimonis entre menors, una pràctica ancestral que retrocedeix amb lentitud

La pràctica ancestral del matrimoni infantil retrocedeix molt lentament a l'Índia, un país on la meitat de les dones s'ha casat abans de complir la majoria d'edat i on la societat no sembla disposada a eradicar aquesta xacra. "L'Índia està en un moment d'orgull nacional, se sent potència emergent, i veu aquestes problemàtiques socials com un llast, però no és un tema prioritari", afirma el responsable per a l'Índia de Protecció de la Infància d'Unicef, José Bergua.

"Per l'al·lota, això és el més semblant a una condemna de per vida. Està molt estudiat com afecta la seva salut en general i la dels seus futurs fills. És també la millor manera de perpetuar la pobresa i retardar el creixement a un país", segons Bergua.
Les causes que mantenen vigent la pràctica del matrimoni infantil són diverses, però tenen a veure sobretot amb qüestions econòmiques i culturals.

Encara que el pagament d'un dot és il·legal a l'Índia, és una pràctica generalitzada i el pare de la novia ha de pagar més com més gran sigui. A aquesta despesa cal sumar-hi el ja de per si elevadíssim cost de les cerimònies nupcials.
Des d'un punt de vista legal i social, la núvia passa a ser part de la família del cònjuge. Es veu en el refranyer indi: "Criar una filla és com regar el jardí del veí".

"El problema se centra en dues idees comunes en les famílies índies: que tenir una filla és una càrrega i que la novia ha d'arribar verge al matrimoni", apunta la professora i autora d'un reeixit llibre sobre matrimoni infantil Jaya Sagade.
"Hi ha una norma de 2006 que prohibeix explícitament el matrimoni de menors, però és insuficient", assegura Bergua.
"La solució passa per una combinació de lleis, alternatives per a les famílies i molt diàleg amb les comunitats, especialment a les àrees rurals, amb exemples positius que els ajudin a desmitificar determinades pràctiques", sentencia Bergua.

Alguns percentatges

"Podem dir que almenys el 50% de les dones índies arriben al matrimoni abans de complir 18 anys. Això són prop de 200 milions de persones", remarca Ravi Verma, el director regional per a Àsia del Centre Internacional d'Investigació sobre la Dona (ICRW). "Això és només una manifestació del poc que val la dona en aquesta societat. No trobaràs ningú que doni suport obertament al matrimoni infantil, però la majoria no s'hi oposa gaire", denuncia Verma.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris