cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

'Una broma de mal gust'

El Govern del Marroc es veu forçat a desmentir informacions segons les quals pretenia quedar-se amb la meitat dels ingressos turístics de l'Alhambra

127198

Un estudi xifrava l'any 2005 en 453 milions d'euros l'impacte econòmic de l'Alhambra.

El Govern marroquí qualificà ahir de "broma de mal gust i un acte irresponsable" unes informacions en el sentit que tenia intenció de reclamar de la meitat dels ingressos per les visites de turistes a l'Alhambra de Granada.
Jalid Naciri, portaveu oficial de l'Executiu alauita, va assegurar que "ni el Govern de Rabat ni el Ministeri de Cultura no han afirmat mai res de semblant". La suposada reclamació dels guanys turístics generats pel monument nassarita a la ciutat andalusa va ser difosa la setmana passada per alguns mitjans digitals que citaven el diari electrònic Nador City, encara que aquest no n'havia publicat cap article. Aquests portals asseguraven que el ministre de Cultura del país nord-africà, Bensalem Himmich, proposava en una carta dirigida a l'Executiu espanyol i a la Junta d'Andalusia l'establiment d'una societat mixta hispanomarroquina que gestionàs tant les visites com la conservació de la ciutat palatina.

La falsa informació hi afegia que la participació del Marroc en l'explotació de l'Alhambra faria justícia als promotors d'aquesta gran obra de l'arquitectura islàmica i permetria obrir ponts de cooperació i amistat entre ambdós països. Encara anava més enllà, atès que el titular de Cultura marroquí hi assegurava que Boabdil, el darrer rei moro de Granada, que en va ser expulsat pels Reis Catòlics, estaria d'acord amb la idea de compartir la gestió del gran palau. Per la seva banda, el director de Nador City, Mohamed Alali, explicà ahir que el seu diari no ha editat mai res per l'estil: "Més endavant, prendrem les mesures judicials pertinents contra aquests mitjans que ens atribueixen una informació que no hem publicat". Creat el 19 de març de 1985, el Patronat de l'Alhambra i el Generalife és un organisme autònom adscrit a la Conselleria de Cultura de la Junta d'Andalusia. Fa dues dècades, doncs, que es fundà aquesta entitat i des de llavors ha vetlat per la preservació i la conservació del monument. L'any passat, el conegut palau va rebre més de tres milions de visites i es convertí en el racó més vist del territori andalús.

Les xifres

Un ampli estudi publicat el 2005 xifrava en 453 milions d'euros anuals per a Granada i prop de 6.000 llocs de feina directes i indirectes (el 5,8 per cent del total de treballadors de la ciutat) l'impacte econòmic de la famosa construcció nassarita. L'informe, elaborat pel Patronat de l'Alhambra, el Generalife i la Caixa, corregia amb aquestes dades una investigació anterior que situava en 188 milions d'euros el volum d'ingressos generats per aquesta gran obra arquitectònica.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris