cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

Troben un anell d'antimatèria al voltant de la Terra

Un equip internacional de científics ha descobert una fina banda d'antiprotons, un dels grans misteris del Big Bang

33602

Els cientifics han trobat bandes d'antimatèria al voltant de la Terra.

Efe

Un equip internacional d'investigadors ha trobat proves, per primera vegada, de l'existència d'un cinturó d'antimatèria al voltant de la Terra. Es tracta d'una fina capa d'antiprotons, antipartícules dels protons, que s'oculten a la magnetosfera terrestre. Aquest descobriment, publicat a la revista especialitzada Astrophysical Journal Letters, confirma la teoria que el camp magnètic del planeta pot atrapar aquestes antiparticules.

Segons explicà l'equip responsable de la investigació, els antiprotons poden xocar contra les molècules que componen l'atmosfera de la Terra i crear una pluja de partícules, moltes de les quals queden atrapades en el camp magnètic dels cinturons de Van Allen, bandes magnètiques que rodegen el planeta i el protegeixen de la radiació, tot atrapant les partícules carregades procedents del Sol. En aquest sentit, els científics destaquen que l'antimatèria s'"anihila" si entra en contacte amb els protons normals, de manera que, per als investigadors, aquest anell és l'evidència que les bandes d'antiprotons, anàlogues als cinturons de Van Allen, retenen l'antimatèria, almenys fins que troben la matèria normal de l'atmosfera i "moren".

"Els antiprotons atrapats es poden perdre en les interaccions amb els components atmosfèrics, especialment a baixes altituds, on l'anihilació es converteix en el mecanisme de la pèrdua principal", explica el treball, i afegeix que, "a centenars de quilòmetres d'altitud, la taxa de pèrdua és significativament menor, la qual cosa permet que es produeixin una gran quantitat d'antiprotons". Els experts destaquen que, a més de confirmar el treball teòric que havia predit des de fa temps l'existència d'aquestes bandes d'antimatèria, les partícules també podrien ser una font de combustible nou per a les futures naus espacials, una idea que s'analitza en un informe per a l'Institut de la NASA de Conceptes Avançats.

Antipartícules de càrrega negativa

Segons els científics, l'antimatèria s'originà durant el Big Bang, al mateix temps que la matèria normal, de la qual es diferencia només per la càrrega elèctrica. Quan una partícula de matèria ordinària topa amb una antipartícula (com un antiprotó), les dues s'anihilen mútuament provocant una explosió d'energia. Es creu que a l'univers hi ha la mateixa quantitat de matèria que d'antimatèria.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris