tormenta
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
19°

L'aritmètica que pot enfonsar Obama

L'economia i la salut fiscal del país s'han convertit ara en la principal font d'ansietat per als nord-americans

54138

La setmana passada, Obama patí un cop fort, la rebaixa de la qualificació a càrrec d'Standard & Poors.

LARRY DOWNING

El president dels Estats Units, Barack Obama, protagonitzarà durant les pròximes setmanes una gira amb autobús per estats clau per a la reelecció el 2012, però la persistent crisi financera pot restar combustible a aquest esforç.
La gira per diversos territoris de la zona central del país, entre els pròxims dies 15 i 17, obeeix al propòsit de promoure la creació de llocs de feina i, de passada, insuflar vida a l'alacaiguda imatge d'Obama, afligit per una baixa en l'índex de popularitat.

Queda lluny l'augment que li donà en les enquestes d'opinió la mort del líder d'Al Qaeda, Ossama bin Laden, el maig passat: l'economia i la futura salut fiscal de la nació s'han convertit en la principal font d'ansietat dels nord-americans. Obama afronta ara la primera degradació del deute, des de 1941, per part de l'agència qualificadora de risc Standard & Poor's, que ha passat de l'avaluació AAA, la màxima possible, a AA+. S'hi afegeix la temuda possibilitat que sofreixi, com a càstig, una altra davallada en els pròxims 12 o 18 mesos.

A la por que la rebaixa en el seu crèdit estel·lar no acabi conduint a una pujada de les taxes d'interès en préstecs per a governs, empreses i consumidors, s'hi suma la fixació de la Xina, que ha demanat als Estats Units que s'estrenguin el cinturó i es curin de l'"addicció al dèbit". El gegant asiàtic, que és el principal creditor dels EUA i té en dòlars el 70% de les divises, es veu amb "tot el dret" de reclamar que Washington "corregeixi els errors estructurals del seu deute i garanteixi la seguretat dels nostres actius en dòlars". Així ho analitzava, en un dur editorial, l'agència oficial xinesa Xinhua.

Maia MacGuineas, presidenta del Comitè per a un pressupost federal responsable, un centre d'estudis econòmics, explicà ahir que la decisió de la firma S&P és com la renoueran alarma d'un despertador que la Casa Blanca ja no ha d'ignorar. Els Estats Units necessiten una reforma tributària, canvis en els programes socials i una estratègia per al creixement econòmic perquè, si no és així, les altres agències de qualificació de risc, com ara Moody's i Fitch, seguiran les passes d'S&P, advertí l'experta. Aquestes mesures figuren al receptari d'Obama, encara que els republicans i els grups del moviment conservador Tea Party estan decidits a impedir-ne la reelecció l'any que ve i han deixat clar que no acceptaran cap pujada d'impostos, a més d'exigir més rebaixes fiscals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris