cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Primer trasplantament de cames del món

El doctor Pedro Cavadas de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València va realitzar aquesta operació pionera

122670

És la primera vegada al món que es du a terme un trasplantament d'aquestes característiques.

E.P.

El doctor Pedro Cavadas va realitzar ahir el primer trasplantament bilateral de cames del món a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, segons varen confirmar des de la Conselleria de Sanitat en un comunicat. La intervenció, en la qual va participar l'equip de professionals de l'hospital públic La Fe, va començar diumenge a vespre i va acabar ahir dematí, encara que no es va comunicar el nombre d'hores que realment va durar.

És la primera vegada al món que es du a terme un trasplantament d'aquestes característiques i per fer-ho possible ha estat fonamental la coordinació entre l'Organització Nacional de Trasplantaments, els equips de professionals de la Fundació Pedro Cavadas i els de la Generalitat Valenciana. Es tracta d'una operació quirúrgica d'"alta complexitat" i sense antecedents ni experiències prèvies, per la qual cosa Cavadas considera que és necessari esperar almenys 48 hores per poder proporcionar més informació, segons la Conselleria de Sanitat.
La Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va autoritzar el 26 de maig de 2010 aquesta operació. Com que es tracta d'una tècnica experimental, la llei exigeix un informe previ de l'ONT per a cada pacient. Per aquesta raó, cada informe positiu és per a un pacient en concret i no per a un hospital o un equip mèdic.

En aquell moment, el coordinador de l'Organització Nacional de Trasplantaments, Rafael Matesanz, explicava que el receptor seleccionat per Cavadas, per a la sol·licitud del qual es donava l'informe favorable, tenia les dues extremitats inferiors amputades per sobre dels genolls, la qual cosa complicava la possibilitat de dur una pròtesi perquè no tenia longitud suficient a les cames per aguantar-les. El receptor, segons explicava aleshores Matesanz, era un al·lot jove que no tenia cap altra possibilitat de solucionar el seu problema i que complia tots els requisits mèdics, ètics i legals, a més d'haver assumit tots els riscs que comporta tenir una medicació antirebuig per a tota la vida.

Cavadas mateix, durant la roda de premsa que va oferir per informar que tindria lloc el IX Congrés de la Societat Internacional de Trasplantament de Mà i Teixits Compostos, va comentar que els trasplantaments de cames tenen poques indicacions perquè les pròtesis funcionen molt bé, però va matisar que en un grup determinat de pacients sí podria ser raonable realitzar aquest tipus intervenció quirúrgica.

Una llarga rehabilitació

El director de l'Organització Nacional de Trasplantaments, Rafael Matesanz, es mostrà ahir satisfet pel primer trasplantament bilateral de cames del món i assegurà que el receptor haurà de sotmetre's a partir d'ara a una rehabilitació "molt dura" que durarà "bastants mesos, o fins i tot anys". Després de l'operació, Matesanz reconegué que cal esperar el postoperatori i que el pacient "estigui estabilitzat" per analitzar com es desenvolupa la innervació dels músculs i els nervis després d'una intervenció fins ara inaudita. "La rehabilitació serà com la d'un trasplantament de braços, amb la diferència que les extremitats trasplantades han de sostenir tot el cos", digué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris