cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Els estius seran més mortals a partir de 2080

Es preveu que a Europa les morts per la calor arribin a 230.000 a l'any

122710

A les grans ciutats, les fonts són les millors aliades per suportar les altes temperatures.

Rafa Alcaide

Els europeus es moriran més en els mesos d'estiu que a l'hivern, com a conseqüència de l'augment de les temperatures -fins a 4,5 graus aquest segle- a partir de 2080, un fenomen que podria arribar a reduir la longevitat dels espanyols gairebé un any i a cobrar-se 230.000 vides a tot el continent. Aquestes són algunes de les conclusions d'un estudi elaborat per un grup internacional de científics -entre ells de l'Institut Català del Clima (IC3)- en què s'han relacionat les dades diàries de temperatures i d'humitat, per l'estrès tèrmic que generen, i el nombre de morts provocats per les patologies estacionals d'estiu i d'hivern procedents de regions de 16 països europeus, amb una població de 400 milions de persones.

L'estudi assenyala que l'escalfament farà que a finals del segle XXI -amb temperatures de fins a 4 graus de mitjana superiors a les actuals) s'incrementi el nombre de morts per cops de calor i afeccions cardiorespiratòries durant l'estiu; i contràriament, baixi el nombre de víctimes mortals a l'hivern (que seran més temperats) per grip, hipotèrmia, hipertensió, pneumònies i altres malalties associades al fred.

Així, si es compleixen les projeccions climatològiques, la incidència associada a la calor d'estiu superarà la del mes més fred de l'hivern, període que ara aglutina el major nombre de morts. Si la població no s'adapta a aquests canvis, la incidència de l'escalfament serà major als països mediterranis -com França, Itàlia, Espanya i Croàcia-, on l'esperança de vida podria reduir-se per sobre dels 9 mesos, mentre que a l'Europa Central es mantindria més o menys igual. En canvi, a països com el Regne Unit i Dinamarca, augmentaria per la bonança dels hiverns.

El 2040, punt d'inflexió

Encara que la mortalitat a Europa assolirà el seu mínim el 2040, a partir d'aquesta dècada s'incrementarà de manera progressiva, però tenint en compte les diferències regionals. A l'Estat espanyol, el canvi de la major mortalitat dels mesos d'hivern als d'estiu es produirà abans de 2080. Així, el càlcul és que, en les darreres dècades del segle XXI, més de 230.000 europeus moriran per la incidència d'aquests canvis climàtics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris