nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
12°

No es pot abaixar la guàrdia

El primer informe de l'ONU sobre les dones alerta que, malgrat els avanços, la injustícia i la discriminació continuen

126562

Dones pakisteneses sembrant arrós.

RAHAT DAR

Les dones continuen discriminades a bona part del món malgrat els avenços que la igualtat de gènere ha firmat recentment a diversos fronts i a nombrosos països. Aquesta és una de les conclusions del primer informe mundial d'ONU Dones, que destaca que "massa sovint sofreixen injustícies, violència i desigualtat a la llar i a la feina".
El treball d'ONU Dones, el primer des de la posada en marxa d'aquesta agència a principi d'any, demana als governs del món que prenguin "mesures urgents" per acabar "amb les injustícies que fan que les dones continuïn sent més pobres i menys poderoses que els homes a tots els països del món".

"Amb la meitat de la població mundial en joc, les conclusions d'aquest informe són una poderosa crida a l'acció", indica la directora executiva de l'agència, la xilena Michelle Bachelet, per qui "una igualtat completa suposa que la dona sigui igual que l'home davant la llei, a casa, a la feina i en l'esfera pública". La preocupació de Bachelet i l'agència que dirigeix rau en els contrasts que presenten els positius avenços en matèria d'igualtat segellats recentment per molts llocs amb una realitat que continua mostrant xifres alarmants.

S'han aconseguit molts avenços en les esferes públiques i les privades en aquest darrer segle. Tanmateix, la discriminació i la injustícia per raó de gènere continuen sent freqüents al voltant del món, segons assenyala l'estudi, titulat Progressos al món de les dones: a la recerca de justícia. L'informe mostra així que, malgrat que la violència domèstica està tipificada com a delicte a 125 països, al món hi ha encara 603 milions de dones que viuen en estats que no la consideren un crim, o que encara hi ha més de 2.600 milions de dones que viuen a llocs on la violació marital tampoc no està criminalitzada. "Les lleis basades en el costum o la religió, que existeixen al costat de les legislacions estatals, restringeixen els drets de les dones dins la família o en el matrimoni, i no els permeten divorciar-se ni heretar propietats", assenyala l'informe sobre la situació que viuen les dones a nombrosos països.

Situació laboral

Sobre l'ambient laboral, l'informe d'ONU Dones denuncia que, malgrat que 117 països tenen una legislació a favor de la igualtat de salaris entre homes i dones, "a la pràctica les dones continuen cobrant fins i tot un 30 per cent menys que els seus col·legues homes en alguns països". "A més, les dones encara s'encarreguen més que els homes de tasques domèstiques i altres feines no retribuïdes a totes les regions del món", afegeix l'estudi, que alerta també que hi ha 600 milions de dones -el 53% de la força laboral femenina- amb "ocupacions vulnerables", desprotegides per les lleis laborals. Quant a la representació femenina en la vida pública, ONU Dones es congratula de l'"important augment" de la presència de les dones en els parlaments i posa Ruanda, el Nepal i l'Estat espanyol com a exemples.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris