muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
17°

Pamplona, capital mundial de la festa

El llançament del txupinazo, a càrrec del nou batle de la ciutat, enceta els Santfermins, que durant nou dies converteixen la ciutat en centre de bulla

126582

La plaça de l'Ajuntament, plena a vessar.

J.DIGES

El llançament del tradicional txupinazo, a càrrec del nou batle de Pamplona, Enrique Maya, transformà ahir la ciutat per donar pas als Santfermins, que durant nou dies la converteixen en la capital mundial de la festa.
Al crit de "pamplonesos, pamploneses, visca sant Fermí!, gora sant Fermí!", Maya va prendre la metxa del coet i materialitzà així una de les seves majors il·lusions, tan sols tres setmanes després d'accedir a la batlia. Els pamplonesos es prepararen per al moment del txupinazo des de primeres hores del matí, tots abillats de blanc en espera que arribàs l'instant en què es podrien posar els mocaors vermells al coll.

Quan encara faltaven dues hores per al coet, els més impacients arribaven a la plaça de l'Ajuntament, on la Policia Municipal hagué de redoblar els esforços a causa de la decisió de la Junta Local de Protecció Civil de prohibir, per primera vegada, accedir a aquest indret amb envasos de vidre. La limitació se sumà a les que altres anys no permetien que s'hi entrassin ous, farina o salsa de tomàtiga, per evitar un excés de brutor i lesions com les que en el 2010 sofriren prop de seixanta persones per talls durant el desenvolupament d'aquest acte, en el qual, a més, un jove madrileny va patir lesions cerebrals de gravetat per una botellada.

Les novetats, emperò, no impediren l'ambient festiu, i els presents a la plaça de l'Ajuntament hagueren de refrescar l'espera no amb les botelles de cava amb què habitualment es ruixaven uns i altres, sinó amb grans tassons de plàstic amb vi. Els mocadors, mentrestant, onejaven damunt els caps de la multitud formant una marea vermella. Enguany es pogueren veure també dues grans ikurrinyes en el centre de la plaça i es desplegà una pancarta relativa als presos d'ETA. Mentre la plaça vibrava amb càntics, a l'interior de la casa consistorial la nova corporació es reunia amb els convidats, entre els quals hi havia el diputat general de Guipúscoa, Martin Garitano (Bildu). Diferents càrrecs d'UPN, amb la seva predecessora i actual presidenta del Govern de Navarra, Yolanda Barcina, al capdavant, acompanyaren també Maya, qui sortí al balcó de l'ajuntament per afegir-se als assistents abans de tirar el coet. Amb aquest acte s'inaugura un programa de nou dies consecutius de festa que inclou 520 esdeveniments, 342 dels quals són musicals; 137, familiars i 33, taurins, en els quals s'han invertit 2,7 milions d'euros.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris