algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

El final de l'era dels transbordadors

L'Atlantis de la NASA emprendrà divendres el seu darrer viatge a l'Estació Espacial Internacional, després de 30 anys

El viatge que l'Atlantis de l'Agència Espacial dels EUA (NASA) emprendrà divendres a l'Estació Espacial Internacional marcarà el final de l'era dels transbordadors, però molts confien que no signifiqui, també, el final de l'hegemonia nord-americana a l'espai. Si bé la NASA ha liderat els vols tripulats a l'espai durant tres dècades, a la tornada dels seus dotze dies de viatge l'Atlantis no té preparat cap relleu.

I encara que els directius de l'agència espacial asseguren que no és el final sinó el principi d'un nou capítol, també hi ha gent que hi està en desacord. "No crec que això signifiqui el final dels vols tripulats nord-americans, però estam en un període d'incertesa i no sabem per quant de temps", declarà Valerie Neal, conservadora de l'àrea dels transbordadors del Museu Nacional de l'Espai.

Després d'aquest darrer viatge, el número 33 de l'Atlantis, seran les companyies privades les que s'encarreguin de desenvolupar la tecnologia per al vehicle espacial del futur. Segons el director de la NASA, Charles Bolden, això permetrà a l'agència centrar-se en altres projectes, com viatjar a Mart o assolir un asteroide, dues de les metes que ha assenyalat el president dels EUA, Barack Obama, en la seva nova estratègia espacial.

"Crec que el que és una mica decebedor és que no tenim realment una visió clara del que vindrà després", va dir Neal. "Hi ha incertesa en la NASA i en el públic en general", va afegir. L'experta, que està vinculada des de l'inici al programa dels transbordadors, afirmà que organitzar, dissenyar, trobar el finançament necessari i posar en marxa un projecte d'aquestes característiques requereix molt de temps.

De moment, encara que les companyies amb les quals la NASA firmà alguns acords per desenvolupar les noves naus "estan fent algunes previsions optimistes" de quan estarà llest el vehicle espacial, "allò cert és que encara no estan preparades", indicà la conservadora del Museu de l'Espai. Per Neal, estam davant "del final de la segona gran era en l'exploració espacial".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris