algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

La UE adverteix de llavors egípcies com a causa de l'E. coli

127794

Les llavors egipcies també s'haurien exportat a l'Estat espanyol.

HOLGER HOLLEMANN

La UE advertí ahir l'Estat i sis països comunitaris més sobre partides de llavors de fenigrec importades d'Egipte el 2009 i/o 2010 que podria estar relacionat amb els brots del bacteri E. coli a Alemanya i França. "A Espanya no hi ha E. coli, però és un dels set estats" als quals s'ha advertit que aquestes llavors han estat distribuïdes als seus territoris, assegurà ahir el portaveu de Sanitat de la CE, Frederic Vincent. L'avís va ser enviat pel Sistema d'Alerta Ràpida d'Aliments i Pinsos (RASFF) després que l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) publicassin un informe que apunta cap a aquestes llavors. El document indica que les investigacions realitzades a diversos països han mostrat fins ara que les llavors de fenigrec, o alfolba (Trigonella foenum-graecum), importades d'Egipte estan relacionades amb els brots d'Alemanya i França.

Tanmateix, recalca que "encara hi ha molta incertesa sobre si aquesta és realment la causa comuna de totes les infeccions, ja que encara no hi ha resultats bacteriològics positius". Encara així, les autoritats europees varen investigar la traçabilitat d'aquestes llavors per esbrinar on havien estat distribuïdes i van trobar que havien arribat al mercat comunitari per Itàlia, des d'on varen ser venudes a l'Estat espanyol, Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda i Àustria.

En aquests moments, les autoritats d'aquests països estan treballant per determinar el parador de les diferents trameses d'aquestes llavors. L'informe d'EFSA i ECDC constata que el consum de brots és el "vehicle d'infecció sospitós" en els brots d'E.coli d'Alemanya i França i que el cep O104:H4 trobat als dos països "és el mateix", la qual cosa apunta cap a un "vincle potencial" entre ambdós episodis.

Afegeix que el lot de gèrmens de fenigrec importat el 2009 "sembla que estigui relacionat" amb el brot de França, mentre que es "considera" que un altra partida de 2010 "està relacionada" amb el brot alemany. Tanmateix, aquest possible vincle no explica" el cas més recent de Suècia, actualment sota investigació i en el qual per ara no hi ha indicis de consum de brots. El document afegeix que les llavors per a brots s'envasen amb freqüència barrejant diverses varietats, per la qual cosa durant el reempaquetament hi podria haver contaminació d'unes amb les altres. "Per això, qualsevol avís als hauria de fer referència a totes les llavors i brots crus resultants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris