algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

El domini .cat suma 50.000 registres

L'extensió d'internet és una de les més capdavanteres amb la renovació d'un 80% de les planes. La Fundació puntCAT destaca la tasca normalitzadora de la llengua

125940

El domini.cat fomenta lùs del català a la xarxa.

R.L.

El domini d'internet .cat ja ha aconseguit 50.000 registres d'ençà de la seva creació, fa cinc anys. Es tracta de tot un rècord de participació i promoció creixent de continguts en llengua catalana en el ciberespai. La Fundació puntCAT, entitat privada sense ànim de lucre que gestiona el .cat, destaca que la renovació de dominis supera el 80%, un 10% per sobre de la mitjana del mercat mundial. L'entitat remarca, a més, que el .cat se situa entre els primers dominis del món quant al contingut que aporta a internet cada un dels seus registres; és a dir, és un dels dominis que aporta més documents per cada pàgina web d'internet.

Salvador Alegret, president de la fundació, afirma que els 50.000 registres són "una gran notícia per a la llengua i cultura catalanes", i subratlla que el .cat és "una eina imprescindible per consolidar la presència de la realitat catalana a la xarxa". Per celebrar les 50.000 subscripcions, l'entitat prepara una festa popular amb un concurs de vídeos en el qual els participants podran promocionar el seu domini i amb el sorteig de lots entre els titulars del .cat.

Domini obert i capdavanter

El .cat és un domini obert per als qui vulguin expressar-se en català a internet, amb independència d'on resideixin i a què es dediquin, per la qual cosa acull des d'empreses multinacionals fins a particulars. La Fundació puntCAT remarca que allò que s'hi cerca és un creixenment basat en la "qualitat tecnològica" i de seguretat del domini. Així, les planes web .cat duen un suport IDN; és a dir, les webs poden portar els caràcters específics de la llengua catalana (accents, dièresi, ç i l·l). Pel que fa als protocols, les planes poden funcionar tant amb sistemes IPv4 com IPv6.

Un dels altres puntals tecnològics del .cat és DNSSEC, tecnologia que aporta un nivell extra de seguretat en les transaccions electròniques fetes a través de les webs. El .cat ha estat el primer domini genèric que ha incorporat de manera operativa aquest sistema de seguertat capdavanter. Per altra banda, la Fundació puntCAT, aposta per l'acció social a favor de la llengua. L'entitat reinverteix els beneficis, provinents del registre de dominis, a potenciar la Societat de la informació catalanoparlant a través de la subvenció de projectes destinats a trencar "la bretxa digital" i fonamentar l'ús del català a tot el ciberespai.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris