algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Les minories són majoria

Els diaris de l'associació Midas, entre els quals hi és dBalears, es reuniren a Bolzano en la seva assemblea anual

51972

Günter Rautz, Lars Rosenblad, Jeanette Björkqvist, Reinhard Olt, Peter Meier-Bergfeld, Karl von Habsburg i Toni Ebner, d'esquerra a dreta, en el lliurament dels premis internacionals de periodisme.

Els periodistes dels diaris en llengües minoritàries de tot Europa es reuniren el cap de setmana passat a l'Acadèmia Europea de Bolzano (EURAC), en l'assemblea general anual de la seva associació, Midas. El president del Tirol del Sud, Luis Durnwalder, els oferí una recepció a la impressionant Felsenkeller del Centre de Recerca Agrícola Laimburg. En el seu discurs als membres de Midas, Durnwalder assenyalà la importància que té per a les regions europees la creació de xarxes com aquesta, especialment per a les minories.

El president de Midas, Toni Ebner, i el secretari general, Günther Rautz, obriren la conferència divendres. Hi participaren ponents de renom com Martha Stocker (vicepresidenta del Govern regional de Trentino-Tirol del Sud); el parlamentari Herbert Dorfmann; el director de l'EURAC, Pechlaner Harald; i el coordinador general del projecte del túnel de Brenner, Konrad Bergmeister, en temes relacionats amb les minories lingüístiques del centre d'Europa.

Nous membres

L'assemblea general de Midas elegí com a nous membres de la junta directiva Marit af Björkesten (del diari suec de Finlàndia Hufvudstadsbladet) i Albert Sáez (d'El Periódico). Midas també donà la benvinguda al diari número trenta, el Glos Ludu, escrit en polonès a la República Txeca.

El més destacat de la reunió de Bolzano fou -com tots els anys- la concessió dels premis Midas i Otto von Habsburg de periodisme. Toni Ebner entregà el primer a Jeanette Björkqvist, del Hufvudstadsbladet Björkqvist, periodista de 38 anys d'edat que l'acceptà amb alegria dient que "les minories mereixen el bon periodisme en la seva llengua materna". Karl von Habsburg lliurà el premi Otto d'Habsburg a Peter Meier-Bergfeld, corresponsal de la Rheinischer Merkur a Àustria. "Gràcies és una paraula massa feble com a anàlisi adequada per descriure la meva felicitat", comentà el guardonat.

Visita al Dolomiten

Després de les jornades de treball, el diari amfitrió, el Dolomiten, escrit en llengua alemanya, i les institucions tiroleses convidaren els membres de Midas a visitar els tallers editorials d'Athesia Mitjana Company, els jardins del palau Trauttmansdorff i el museu dedicat a l'heroi tirolès Andreas Hofer(1767-1810, que fou executat per ordre de Napoleó després d'alçar en armes la regió contra l'exèrcit francès).

Midas va ser fundada l'any 2001 a Palma, en una convocatòria organitzada per Balears. El seu director, Miquel Serra, assistí a la reunió de Bolzano. També hi eren presents representants dels diaris Avui, El Punt, Regió 7, Galicia Oxe i Berria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris