cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Ja tocava

El Govern inicia la restauració de la canaleta de Massanella, un element del segle XVIII que s'havia convertit en un perill per als excursionistes

125858

L'autoria de la canaleta, una infraestructura ara molt malmesa en determinats trams.

M. POQUET

La Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat ha iniciat la restauració de la canaleta de Massanella, al municipi d'Escorca. Aquesta canaleta constitueix un destacat exemple d'infraestructura hidràulica popular de la serra de Tramuntana, no tan sols per la seva singular situació a l'entorn, sinó pel seu disseny constructiu, realitzat bàsicament en trams irregulars de zones de muntanya i altres d'ubicats al caire de precipicis.

La canaleta va ser construïda entre els anys 1748 i 1750 amb pedra calcària unida amb morter de calç. L'autoria s'atribueix al majoral de la finca de Massanella, Montserrat Fontanet (1706-1762), qui va construir un aqüeducte de quatre arcs de mig punt (també anomenats "els arcs d'en Fontanet") i va dissenyar la canal amb un traçat serpentejant que cobreix prop de deu quilòmetres, des de la font del Prat fins a les cases de Massanella.

La canaleta funcionà durant 233 anys, fins al 1983, quan es procedí a instal·lar una canonada per millorar el subministrament d'aigua a Mancor de la Vall. Així, la canaleta perdé la seva funció i inicià un procés de degradació fins a l'actualitat. Aquest mal estat queda palès amb els nombrosos esbaldrecs a les parets de la canal a conseqüència dels despreniments de roques, la caiguda d'arbres i el pas continuat de milers d'excursionistes.
El tram de la canaleta a reconstruir té uns cinc quilòmetres de llargària i està literalment suspès a l'aire a aproximadament 50 metres de barranc fins al terra. Aquest suposa un perill per als excursionistes, perquè existeix un risc imminent d'enfonsament total de les pedres i, com a conseqüència, la posterior ruptura de la canal que està soterrada.

La intervenció és imprescindible per tal d'assegurar la conservació d'aquest important element del nostre patrimoni històric, etnològic i cultural com a infraestructura hidràulica emblemàtica i especialment singular. Ara s'han iniciat els treballs previs, però, per al gruix de l'obra, el material necessari serà traslladat mitjançant un helicòpter del Servei d'Emergències del Govern de les Illes Balears des de l'embassament de Cúber.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris