algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
13°

La corrupció arriba al Vaticà

La Fiscalia italiana acusa el cardenal Crescenzio Sepe de participar en una trama de corrupció vinculada amb l'organització de la cimera del G8

La corrupció política italiana esquita el Vaticà. El cardenal Crescenzio Sepe, arquebisbe de Nàpols, figura a la llista d'investigats per la presumpta trama de corrupció vinculada amb l'organització de la cimera del G8 de l'illa de la Maddalena. L'exministre italià Pietro Lunardi, del governant partit Poble de la Llibertat (PDL), també és un dels nous imputats en la trama.

La Fiscalia de Perusa els investiga a tots dos per la possible vinculació amb els cervells de les operacions, entre els quals es troben l'empresari romà Diego Anemone i l'expresident del Consell d'Obres Públiques Angelo Balducci. La Fiscalia indaga sobre Sepe per la reestructuració i la venda d'alguns immobles, el 2005, pertanyents a la Propaganda Fide, la congregació de la Santa Seu per a l'evangelització dels pobles, de la qual era prefecte, unes operacions en les quals podria haver participat de manera il·lícita Anemone a canvi d'altres favors al prelat.
Quant a Lunardi, nomenat el 2001 ministre d'Infraestructures i Transports per Silvio Berlusconi, també s'investiga una reestructuració i venda d'una casa en les quals podria haver pres part Balducci, que està detingut amb Anemone des del febrer passat.

Segons la premsa italiana, Lunardi comprà el 2004 un edifici a Roma propietat de la Congregació per a l'evangelització dels pobles a un preu inferior al del mercat. L'any següent, ja amb Lunardi com a ministre, el Govern aprovà un decret per destinar importants fons públics a restaurar esglésies, incloses les seus centrals de la congregació, que data del segle XVI i que té la seu a la plaça d'Espanya de la capital.

"Solidaritat"
Sigui com vulgui, la imputació del cardenal Sepe, de 67 anys, ha causat una gran commoció tant al Vaticà com a tot Itàlia. En un comunicat, la Santa Seu assegura que espera que la situació "es pugui aclarir del tot i aviat per eliminar qualsevol ombra de sospita, sigui en relació amb el cardenal o amb les institucions de l'Església." A més, s'hi indica que Sepe cooperarà amb els jutges, però que caldrà usar els procediments adequats, perquè la Ciutat del Vaticà és un Estat sobirà.

De fet, sembla que la Cort papal vol advocar per la transparència i evitar una repetició d'allò succeït el 1982, quan es negà a cooperar amb els magistrats que investigaven el paper de la banca vaticana en la fallida del banc Ambrosiano. Assetjat pels periodistes en sortir d'una església de Nàpols, Sepe afirmà ahir: "La veritat emergirà (...) Estic tranquil". Així sigui.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris