cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
19°

Toca llevar el fems espacial

La cursa per conquerir l'espai ha deixat un llegat antiecològic: la proliferació de satèl·lits en desús i altres escombraries tecnològiques entorn de la Terra. I poden causar accidents!

El vehicle circula tranquil·lament per la seva via però, sense adonar-se'n, s'estampa contra un altre obstacle. És un accident de carretera... a l'espai exterior. Això és el que hi succeeix actualment. Es tracta del resultat de 60 anys de cursa galàctica en la qual les dues superpotències -els Estats Units i Rússia- han omplert el cel de fems. En anglès en diuen space degree, un terme que engloba els satèl·lits abandonats entorn de la Terra, les restes metàl·liques sorgides d'explosions i la brossa deixada per les fases de llançament dels coets.

Així ho explicava ahir Jaume Nomen Torres, investigador de l'Observatori Astronòmic de Mallorca, en una conferència sobre La vigilància del medi ambient espacial en el marc de l'Agència Europea de l'Espai (ESA). Nomen Torres hi va alertar dels riscos que genera l'acumulació d'escombraries: "Poden col·lidir dos satèl·lits entre si, però també pot patir un accident una nau tripulada".

Si aquesta és l'esgarrifant di- agnòstic, la solució no resulta menys fosca. "És molt difícil recollir aquest fems perquè, evidentment, no podem penjar unes xarxes en cap coet i enviar-lo al cel", manifestà el conferenciant, que suscità les rialles dels assistents.

Per tot plegat, parlà de dos remeis possibles. Un és que "cal construir els nous satèl·lits amb materials que deixin menys restes". En segon lloc, "s'haurien d'enlairar amb un romanent de combustible, de manera que quan ja es trobassin en desús, els poguéssim desorbitar fins a la Terra o bé enviar-los més lluny de la galàxia".

S'ha de pensar que el nostre planeta ja té dos grans cinturons de fems tecnològic -un a gairebé 12.000 km i l'altre a 30.000-, amb una densitat de deixalles impressionant. Ara bé, hi ha altres cossos que viatgen pel cel que inquieten els astrònoms: un tipus d'asteroides anomenats NEO.

Impactes amb la Terra

Amb els NEO, però, el problema és un altre: que impactin amb la Terra. "Actualment, la comunitat internacional en té censats uns 7.000, dels quals més d'un miler ens preocupen, perquè fan més de 200 metres i passen a prop del nostre planeta". Ara bé, no es preveu que n'hi hagi cap que hi xoqui en els propers 100 anys.

No se'n poden menysprear els efectes: pareix que fou un NEO el causant de la desaparició dels dinosaures i de la creació d'una nova era a la Terra. L'any 2029, en canvi, passarà a 30.000 quilòmetres de nosaltres -molt a prop, tot i que no ho sembli- un NEO anomenat Apophis. Es podrà albirar a simple vista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris