algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

La llei de llibertat religiosa regularà l'ús del burca

El ministre Caamaño es mostra partidari de limitar-ne la utilització per raons de dignitat i de seguretat

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, mostrà ahir el seu rebuig a l'ús del burca per raons de dignitat i de seguretat en els espais públics i anuncià que la llei de llibertat religiosa tractarà de manera "general" tot allò relacionat amb la utilització d'aquestes peces en els llocs esmentats.

El ministre llançà aquesta afirmació quan fou interrogat sobre la decisió de diverses ciutats catalanes de prohibir el vel integral islàmic (el burca i el nicab) a les instal·lacions municipals. Com a reflexions "complementàries", Caamaño assenyalà primer que "no s'ha de crear un problema on no n'hi ha: "El burca, com a tal, a l'Estat espanyol no és ara un dels grans problemes".

En segon lloc, explicà que el Govern treballa en la reforma de la Llei Orgànica de llibertat religiosa. "Hi abordarem -explicà-, amb caràcter general, tot el fenomen vinculat a la utilització de peces de roba que externalitzen sentiments religiosos i la seva utilització en espais públics".

El ministre indicà que es vol fer de manera "proporcionada i adequada, i respectant, cosa que segons la meva opinió no fa el burca, la dignitat de l'ésser humà en els espais públics i, particularment, la dignitat de la dona".
La llei haurà d'adoptar mesures sobre què passa amb aquells símbols que impedeixen la identificació de persones en llocs públics i, per tant, hi ha raons de seguretat.

"En tot cas -insistí- no sembla que el burca sigui el gran problema de la llibertat religiosa al nostre país. Espanya és un país molt tolerant en aquests assumptes i volem tenir aquesta llei de llibertat religiosa perquè hi hagi una regulació comuna, entre altres coses per ordenar sàviament i amb caràcter general aquest tipus de qüestions".
El ministre considera que s'hauria de cercar un criteri de proporcionalitat entre l'espai públic en el qual s'és, l'activitat que es desenvolupa i el sentiment i la llibertat religiosa.

Quan l'interrogaren sobre si la nova llei de llibertat religiosa restringeix l'ús del burca o el prohibeix, el titular de Justícia es va remetre al que finalment decideixin les Corts, encara que matisà: "Creiem que hi ha elements com el burca (i potencialment altres abillaments) que són difícilment compatibles amb la dignitat de l'ésser humà i, sobretot, amb elements fonamentals en els espais públics com la identificació".

A l'escola
Posà l'exemple d'un professor que necessita veure el rostre dels seus alumnes per, per exemple, conèixer com es troben psicològicament. Les reaccions entorn del burca són continues aquests dies. Així, tot i que la secretària general del Partit Popular, Maria Dolores de Cospedal, es mostrà ahir favorable a la prohibició i apel·là a la "igualtat entre homes i dones", el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, assegurà que el burca no desapareixerà tan sols legislant i defensà la figura de la mediació per acabar amb el vel integral islàmic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris