cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Barcelona, primera gran ciutat a prohibir el burca

L'Ajuntament de la capital catalana s'afegeix als consistoris que han acordat no permetre l'ús d'aquesta peça als espais municipals

Amb la cara descoberta. L'Ajuntament de Barcelona ha decidit afegir-se als consistoris que han acordat prohibir l'ús del burca i del nicab als equipaments municipals, de manera que es converteix en la primera gran ciutat que aplica la mesura a l'Estat espanyol.

El batle de la Ciutat Comtal, Jordi Hereu, anuncià després de la reunió de la comissió municipal de Política d'Immigració, formada per tots els grups, que aquesta mateixa setmana firmarà un decret de batlia en el qual es dóna la instrucció d'impedir l'accés als equipaments exclusivament municipals a persones que vesteixin el vel integral o qualsevol altre element que n'impedeixi la identificació personal.

Hereu assegurà que la mesura respon a l'aplicació del "sentit comú", ja que, "per seguretat", tampoc no es permet l'entrada als equipaments municipals "amb casc o passamuntanyes".

El burca és una túnica que tapa la dona de cap a peus i que té una reixeta a l'altura dels ulls per permetre la visió de qui el du, mentre que el nicab és un vel que només deixa els ulls al descobert.

Interculturalitat?
El batle rebutjà que la prohibició pugui suposar un atemptat a la llibertat de credo i assenyalà, a més, que el vel integral islàmic no afavoreix la "interculturalitat".De fet, la comissió de Política d'Immigració ha estudiat amb cura l'informe jurídic que l'Ajuntament encarregà fa unes setmanes sobre les seves competències per regular l'ús d'aquests tipus de peces, després de rebutjar, en el ple del mes de maig, l'enèsima proposta del PPC per prohibir-los als carrers de Barcelona.

L'informe jurídic, en la línia del qual avalà la prohibició de l'Ajuntament de Lleida, estima que el Consistori no pot regular l'ús del vel integral a l'espai públic, però sí en museus, guarderies, centres cívics, serveis socials municipals, biblioteques, mercats i oficines d'atenció al ciutadà, dels quals tenen titularitat exclusiva. Hereu assenyalà que possiblement la mesura tardarà uns mesos a aplicar-se, perquè ara cada centre municipal ha de revisar el seu reglament.

Per la seva banda, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, digué ahir que si Artur Mas arriba a la presidència de la Generalitat, abordarà la regulació de l'ús del burca en tots els espais públics de Catalunya. De fet, la formació ho incorporarà al programa electoral, encara que s'haurà de veure si es proposarà una "prohibició total" de la peça fins i tot al carrer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris