nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

L'OAM descobreix el seu tercer cometa

El telescopi Wise de la NASA confirma la gran fita per a l'Observatori

116628

Aquest tercer cometa fou detectat com a asteroide per un telescopi robot.

OAM

P/2009 WJ50 La Sagra és el nom del nou cometa que ha descobert l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), confirmat pel telescopi espacial Wise, que just acaba d'estrenar la NASA. El cometa va ser detectat com un asteroide per un telescopi robot de l'OAM el novembre passat i així l'havia acreditat la Unió Astronòmica Internacional (IAU), fins que l'equip de control del telescopi espacial Wise de la NASA va informar de l'activitat cometària del nucli del que originalment es creia que era un asteroide.

Els cometes solen ser objectes esquius, l'observació dels quals és complexa, i la confirmació del seu descobriment requereix la màxima precisió en les mesures astromètriques i en l'anàlisi de les imatges obtingudes. Aquest objecte rar, catalogat en un primer moment com a asteroide, fou observat per primer cop el maig de 2005 pels telescopis del Lincoln near-earth asteroid research (Linear), que opera la força aèria nord-americana (USAF).

No obstant això, van ser la precisió i fiabilitat de les observacions i astrometries (mesurament de la seva posició respecte de l'estrelles) de l'OAM el novembre de 2009 les que permeteren atribuir el descobriment a l'Observatori Astronòmic de Mallorca per part del Minor Planet Center (MPC) des de la Universitat de Harvard, als EUA. Així fou com l'asteroide, designat provisionalment 2005 JR71, se sumà a la llarga llista d'asteroides descoberts per l'OAM i molt probablement hauria continuat erròniament classificat com a asteroide, si la NASA no n'hagués anunciat la naturalesa cometària.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris