algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

SOS de l'Oli de Mallorca davant la caiguda de vendes

La Denominació d'Origen tanca el 2009 amb un descens de la comercialització del 8,7%, tot i la bona qualitat

114836

El consum d'Oli de Mallorca ha fet una forta caiguda.

Jaume Morey.

El consum d'Oli de Mallorca ha experimentat una forta caiguda el darrer any. A les Illes Balears, el consum de l'oli propi de la terra cau el 12%, mentre que la comercialització general arreu del món davalla un 8.7%. "Hem constatat que la baixada afecta, especialment, bars i restaurants", explicà ahir Josep Oliver, president del segell Denominació d'Origen. Aquestes dades són especialment negatives si es miren en perspectiva, perquè trenquen la costa ascendent que s'havia mantingut fins ara. De fet, les vendes d'oli amb DO Mallorca eren tan sols de 21.000 litres el 2004. D'ençà d'aquell any, l'Oli havia experimentat un increment espectacular: 39.000 litres l'any següent, 84.000 el 2007 i 99.500 el 2008.

És per això que els més de 500 pagesos que es troben darrera aquesta producció s'han inquietat. El cicle positiu ha donat lloc a un altre de negatiu. En aquest context, la consellera d'Agricultura, Mercè Amer, comparegué ahir davant els mitjans de comunicació "per fer una crida a la responsabilitat". A més, afegí que "la societat ha de consumir Oli de Mallorca". Amer emmarca la recomanació en la defensa de la tradició i de la naturalesa illenca. "És una bona imatge: Oli i Illa. Un equilibri que manté com sempre el seu paisatge". L'illa plena d'ametlers, oliveres, parres...

Tanmateix, segons la consellera, nomes hi ha un aspecte amb el qual l'oli mallorquí pot competir actualment i marcar diferències: "En qualitat". "A més a més", indicà Amer, "les botelles d'oli amb DO són bones d'identificar, ja que estan ben etiquetades". Aquest etiquetatge arriba fins a Alemanya, principal mercat d'exportació del producte. Després d'altres països de la Unió Europea, la següent franja de vendes més grans és la de l'Estat espanyol.

Mala arrencada

Tot i així, les exportacions tampoc no han pujat com esperava el sector. I és que el 2009 tingué una arrencada "nefasta, molt negra, amb unes vendes proporcionalment inferiors del 48%", explica Josep Oliver. Tanmateix, allò que comença malament no sempre ha d'acabar igual. En aquest cas, la comercialització de l'oli millorà a partir de l'estiu i assolí una xifra de quasi 91.000 litres d'oli col·locats al mercat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni Parreta, fa mes de 11 anys
A més a més de que l'oli d'aqui es més car, la qualitat es molt semblant a la del oli peninsular i com diu "tanmateix" la butxaca pesa més que el cor.
Valoració:2menosmas
Per Jobert, fa mes de 11 anys
Si l'oli més barat de Mallorca val 70 cèntims més que el foraster i no són competitius , què volen, fer-se rics per la via ràpida ? Cobren més els collidors a Mallorca que els d'Andalusia o Itàlia ?
Valoració:7menosmas
Per El comte Mal, fa mes de 11 anys
Que en prenguin ells. Arribarà a ser més car posar-hi oli mallorquí que cuixot de Jabugo. Com sempre, robar i robar...
Valoració:6menosmas
Per maria, fa mes de 11 anys
A ca nostra, sempre que podem triar, triam productes de la terra, però l'oli és massa car; no ens ho podem permetre.
Valoració:7menosmas
Per tanmateix, fa mes de 11 anys
Amb aquests preus, com volen que la gent "normal" compri productes d'aquí? Què no veuen que els productes de fora, a molt millor preu, són més competitius. Arriba un moment que la butxaca pesa més que el cor, i més en temps de crisi.
Valoració:6menosmas
Per jo, fa mes de 11 anys
faran amb l'oli mallorquí el que han fet amb el vi: un producte d'elit pels turistes
Valoració:3menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
L'any passat, 2009, ja no se venia oli embotellat de un litro, a un preu de entre 5 i 6 euros.
Venien l'oli amb botelletes de 1/2 o 1/4 de litro, i a un preu de 12 a 16 euros litros.
Per el mercat interior se ha de vendre l'oli amb envasos de 1 litro i un preu doble del oli peninsular, o sigui entre 5 i 6 euros.

O sigui que han estat els comerciants els qui han retirar del mercat l'envas i preu corrent de l'oli mallorquí, creent que venien perfurms o tinta per impresores de injecció.


Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris