nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

El mostrador que evadia el pas del temps

Sota el títol Establiments emblemàtics de Mallorca, la Cambra de Comerç ha editat un llibre en què recorre i reconeix les botigues centenàries de l'Illa

La sociologia del carrer és, en gran part, a les botigues que el componen. Tota la gent que al llarg del dia entra en un establiment comercial porta amb ella una història, i si aquest comerç té més de 100 anys d'existència, les històries que té darrere són infinites: dues guerres mundials, una república, una dictadura franquista, l'arribada de la democràcia, èpoques de fam, altres d'abundància i l'actual crisi econòmica. Sens dubte, les botigues que encara sobreviuen i a les quals podem entrar tenen, si més no, un gran mèrit. A banda, mil i un relats que formen una gran història. I per recollir-ne una part, la Cambra de Comerç ha editat Establiments emblemàtics de Mallorca, un llibre en què fa un recorregut pels locals centenaris de l'Illa.

En la presentació, el president de la institució insular, Joan Gual de Torrella, afirmà que "la nostra experiència ens fa afirmar que el patrimoni històric de la regió no recau només en els monuments o edificis més característics, sinó també en els establiments que any rere any donen vida a les ciutats i als pobles que constitueixen l'entramat de l'Illa". Amb fotografies de Jaume Gual i textos de Toni Traveria, José Carlos Llop és l'encarregat del pròleg, que titula "Deixam de ser allò que se'n va i som allò que queda".

Fins a 55 establiments són els que apareixen en aquesta obra, alguns dels quals ja han tancat les portes, com és el cas de Muebles Bosch, fundat el 1875 i que el 2008 va baixar per sempre la barrera del carrer Brossa de Palma. I és que, com s'assenyala en el llibre, "de vegades, les circumstàncies econòmiques, la renúncia dels fills a continuar en el negoci o la voluntat dels propietaris de posar-hi punt final poden propiciar-ne el tancament". També l'esparteria més antiga d'Europa, Ca la Seu, ubicada al carrer Corderia de Ciutat, va tancar l'any passat, després de cinc segles d'existència. En canvi, n'hi ha que es mantenen plens de vida, com és el cas de la farmàcia Martorell d'Algaida, a mans de la quarta generació d'apotecaris de la família fundadora.

Internacionals

El forn de Can Guixe, a Inca, és en l'actualitat més viu que mai. Especialment perquè, tal com s'indica en el llibre, "parlar de Can Guixe i de Quely és com fer-ho d'una mare i un fill". Empresa fundada per Jaume Domènech, Quely és avui reconeguda internacionalment.

I així, fins a 55 forns, esparteries, estancs, merceries, floristeries, cereries, joieries i llibreries, entre d'altres, són els establiments que fan part de la història del comerç de Mallorca que ha perdurat fins als nostres dies. Amb la intenció que la d'un d'aquests negocis quedi recollida en un llibre, l'actual responsable de Ca Dona Àngela, Miquel Aguiló Pujades, fa prop de cinc anys que treballa per aplegar més de 300 anys d'història d'aquesta merceria que data aproximadament de 1685 i que és ubicada en el carrer Jaume II de Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris