algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Indignació republicana

L'herència del menorquí Juan Ignacio Balada, concedida al matrimoni Felip de Borbó i Letícia Ortiz, és vista per alguns ciutadans com un insult a la intel·ligència. “Enmig de la crisi i del terratrèmol d'Haití...”

No només ha nascut reial, sinó que, a més a més, els súbdits li donen l'herència motu proprio. Felip de Borbó, anomenat príncep d'Astúries, i la seva dona, Letícia Ortiz, acaben de rebre la quantiosa herència del ciutadà Juan Ignacio Balada, menorquí mort a 81 anys el mes de novembre passat.

"Deu estar desequilibrat", opina Fanny Llabrés, mentre passeja pel centre de Palma. "Sincerament, ho veig una mica fanatisme monàrquic". Llabrés, de fet, hauria apostat per desviar els doblers a alguna ONG de les Illes.

"I a la infància", diu Antònia Ferrer, caminant aferrada al seu marit. "És als infants als quals s'ha d'ajudar més. Realment, em pareix molt malament el que ha fet aquest senyor", diu enmig d'una indignació creixent.

Aquesta mala sensació és la que sent també Carmen, mentre espera a la porta de l'escola Jaume I. "Amb la quantitat d'aturats que hi ha a l'Estat espanyol...". A més a més, assegura Carmen, no té sentit afavorir econòmicament "una monarquia que dubt molt que tingui problemes de doblers".

Ara bé, qui es mostrava més emprenyada era, sens dubte, Aurora Bretón. "Fins aquí podíem arribar!", exclama airada. "La monarquia hi és d'adorn, molt guapos amb les operacions de cirurgia estètica que els pagam entre tots...". Bretón, de fet, considera que apareixen motius més importants cada dia amb els quals col·laborar. "S'han oblidat d'Haití, o què?". I llança una darrer dard contra el caràcter illenc: "Són bona gent, però massa tebis".

Així mateix, Liza ha arribat de fora, però no la seva petita filla Nicole, amb qui passeja pel parc de la Feixina. "I la gent que realment ha de menester els doblers? La situació dels hospitals, de les presons? No han pensat en això?", etziba Liza. I conclou: "Sí que devia ser monàrquic, aquest senyor, i devia tenir els prínceps com a déus!".

Els que no són gaire monàrquics, sinó més aviat republicans, són els cinc alumnes de l'institut Joan Alcover: Sergi, Samantha, Sandra, David i Rafa. Per què no donen els doblers a la nostra escola, que cau a trossos?", es demana Sandra.

Per altra banda, Sergi critica que es passin tot el dia assistint a festes i a còctes, "com si això fos una feina!". Mentre que Samantha proposa: si té terrenys, els pot cedir per construir-hi hospitals o escoles". Tan sols tenen 14 anys, però ja han afinat la crítica social. Ara bé, quasi tothom reconeix que, amb els doblers, només el propietari ho pot decidir. "No el puc jutjar", conclou Juana Olivares.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciudadano, fa mes de 11 anys
La familia Real no va a recibir ni un euro, ya que el estado español les confisca la herencia.
Se entiende por confiscar: “penar con privación de bienes, que son asumidos por el fisco”. La Familia Real, en caso de aceptar la herencia, debería pagar más del 100% del importe recibido. Los herederos se encuentran en el grupo IV del impuesto de sucesiones. Eso significa que no tienen ningún tipo de ventaja fiscal por la vivienda habitual, empresa familiar, seguros de vida,… etc. El porcentaje que tendrán que pagar al Gobierno Balear sólo por este impuesto supone hasta el 82% ( 34% x 2 ó 2,4 si el patrimonio preexistente de los herederos supera los 4 millones de euros). Además tendrán que pagar las plusvalías al Ayuntamiento donde estén los bienes inmuebles heredados, lo que puede suponer otro 20%, ya que tampoco tienen beneficios fiscales al ser grupo IV. Y sumando los gastos de abogados, notarios, gestoría, registros, tasas, etc, a la Familia Real no les va a llegar ni un euro, todo se lo queda el Estado. Si, por el contrario, deciden no aceptar la herencia tampoco recibirán ni un euro del legado, obviamente.

Valoració:1menosmas
Per ciudadano, fa mes de 11 anys
La última voluntad no escrita de Balada sí se cumplirá.
Este empresario español obviamente no era tonto, y no se le conocen especiales simpatías monárquicas. Se sabe que modificó su testamento a favor de la Familia Real como una ocurrencia de última hora, porque antes tenía otro testamento a favor de una persona que no tenía relación alguna con la Casa Real. Entonces, ¿Por qué hizo así su Testamento? Es un legado no de bienes sino de acción, para que la Familia Real influya en la derogación del Impuesto prehistórico y obsoleto de Sucesiones. Sabía perfectamente que al ser grupo IV en el impuesto de sucesiones le iban a confiscar la herencia, por lo que no iban a recibir ni un euro sus herederos en cualquier caso, así que como el trabajo y esfuerzo de toda su vida (por cierto, por los que ya pagó los impuestos correspondientes) iba a ir a personas no deseadas por él (al Estado) “de perdidos al río”. Su maniobra ha sido muy inteligente y su última voluntad como testador está clara: “que salte a la luz pública su caso, que se hable y se debata esta injusticia en todos los medios de comunicación para que, a través del clamor popular y con la influencia y apoyo de la Casa Real, se presione a los políticos para QUE SE DEROGUE EL IMPUESTO DE SUCESIONES YA; y se acabe de una vez por todas, en particular, con la discriminación que sufren los grupos III y IV de parentesco”.

Valoració:0menosmas
Per Guillem Sagrera, fa mes de 11 anys
Pobre homenot! devia tenir DEMÈNCIA SENIL!!!! Quin ridícul més gran que ha fet!!!!
Valoració:-1menosmas
Per tonina, fa mes de 11 anys
Evidentment cada un pot fer el que vulgui amb els doblers que li pertanyen, pero no hauria manera de anomenarlo "fill no predilecte "de Menorca .Vaja una sortida de botador!
Valoració:4menosmas
Per ivan cantero, fa mes de 11 anys
es veu clarament que balada esta malt del cap,ciutadella tindria que posar-hi una placa per recordar el home que mai va ajudar la seva ciutat,pobre desgraciat
Valoració:6menosmas
Per Tirurit., fa mes de 11 anys
Que li degueren fer els seus paisans perquè els deshereti?
Valoració:0menosmas
Per Solidaritat, fa mes de 11 anys
Ara comprovarem com en són de solidaris!
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris