muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Dubai toca el cel

Enmig d'una profunda crisi, l'emirat inaugura l'edifici més alt del món. Amb un cost que ha superat els mil milions d'euros, té 192 plantes i 1.100 habitatges

Dubai inaugurà ahir l'edifici més alt del món en una ostentosa cerimònia que pretenia posar un somriure als profunds problemes de deute. Mentrestant, molts es demanaven si la torre Burj Dubai (torre Jalifa, en honor al president dels Emirats Àrabs Units, xeic Jalifa bin Sayed al Nahyan), corona la glòria de l'emirat o si serà la seva darrera alegria.

El gratacel ha costat 1.500 milions de dòlars (1.047 milions d'€), té 192 plantes i 12.000 obrers hi han participat. Amb 828 metres d'altura, fou inaugurat ahir pel primer ministre de l'emirat, xeic Mohamed bin Rashid al Maktum, a Dubai en una cerimònia amb espectacle de llum i focs artificials.

L'obertura s'havia retardat dos cops d'ençà que la construcció començà, el 2004, però finalment ahir arribà el moment a aquest "monstre" que sobrepassa en prop de tres-cents el que fins ara era l'edifici més alt del món, el Taipei 1001, inaugurat el 2004 a Taiwan, de 509 metres d'altura.

Situació de l'emirat

Els dubtes sobre els 100.000 milions de dòlars que deu l'emirat i que han convertit la seva borsa en una de les de pitjor compliment del món, eclipsaren tant la cerimònia com l'ostentació de la constructora, Emaar Properties, en el sentit que el Burj anuncia una nova alba.

"El temor de Dubai és que l'acte sigui recordat com un segon atac d'irreverència", explicava ahir David Butter, director regional d'Economist Intelligence Unit per a Orient Mitjà i Àfrica del Nord.

El primer atac fou el novembre del 2008, dos mesos després del col·lapse de Lehman, quan Dubai es gastà 24 milions de dòlars en l'acte d'obertura de l'hotel Atlantis, que ressaltà el gust per l'extravagància i que permetia interpretar que la crisi econòmica global no era presa seriosament per l'emirat.

Mohamed a l'Abbar, un dels directors de la companyia immobiliària Emar, que ha construït la torre, indicà ahir als periodistes que el noranta per cent de Burj Dubai "ja està venut", la qual cosa s'espera que beneficiï el mercat immobiliari de l'emirat. El gratacel acull 1.100 habitatges.

La inauguració de la torre ha coincidit amb l'aniversari de l'arribada al poder del xeic Mohamed bin Rashed al Maktum, qui presidí els actes.

Al voltant de mil agents de seguretat es desplaçaren a la zona on es troba la torre per evitar que s'hi produïssin incidents.

12.000 obrers

El projecte ha estat molt criticat per grups de drets humans, que denuncien les condicions dels treballadors, un total de 12.000, que hi han fet feina, i pels ecologistes, que asseguren que podria convertir-se en un forat negre de consum d'energia que augmentarà considerablement la petjada de carbó del país.

Malgrat totes les crítiques, molts la consideren una meravella arquitectònica.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Foc i fum, fa mes de 11 anys
Però l´Alcorà no diu que s´ha de fer almoina? Com així deixen que el món àrab hagi d´emigrar m´entre d´altres construeixen torres de Babel i armen vaixells amb les aixetes d´or? Per què els integristes esbuquen torres a occident i aplaudeixen les seves?
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Com més alta siga sa torre vol dir que pitjor viu sa població
Valoració:6menosmas
Per Bea, fa mes de 11 anys
Veig que ja està penjada la fotografia correcta.
Valoració:1menosmas
Per Pau, fa mes de 11 anys
La foto que heu posat per il·lustrar l'article correspon a la torre "Taipei 101", de 509 mts. d'altura, situada a la capital de Taiwan.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris