muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Cultura... a la feina?

És una tradició centenària a Cuba: els lectors de tabaqueria fan més amenes les jornades de treball a les fàbriques

Els "lectors de tabaqueria" entretenen amb les lectures més diverses els doblegadors d'havans a totes les fàbriques de Cuba des de fa gairebé 150 anys.

El Govern cubà va proposar aquests singulars empleats per ser inclosos en la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L'organització de l'ONU per a l'educació, la ciència i la cultura (la Unesco) en decidirà els nous membres, entre aquests i uns 110 candidats més, en la trobada que realitzarà a Abu Dhabi (de la Unió dels Emirats Àrabs) des de dilluns que ve i fins al 2 d'octubre.

Als monestirs medievals, un frare llegia als seus germans des d'un púlpit passatges de la Bíblia o lectures sacres mentre dinaven al refectori. De la mateixa manera, els lectors de tabaqueria llegeixen des d'una estrada per als seus col·legues. De vegades ho fan amb intenció educativa, però també dediquen temps a l'horòscop, a la sexologia i a les receptes de cuina.

El seu naixement està documentat el desembre de 1865, quan un ric il·lustrat anomenat Nicolás de Azcárate es proposà distreure els treballadors durant la tediosa tasca de torçar havans durant hores i, de passada, instruir-los en el progrés i les idees reformistes.

En tan sols sis mesos l'exemple s'estengué per tota l'illa i es van crear més de mil places de lectors: els mateixos treballadors elegien qui, d'entre ells, tenia millor dicció, reunien entre tots un salari i, així, li pagaven la feina, segons explica Zoe Nocedo, directora del Museu del Tabac a l'Havana Vella.

L'elecció dels llibres era llavors objecte de negociacions: hi havia patrons que imposaven avorrits toms de la història d'Espanya, però a les fàbriques amb sindicats més puixants entraven obres de Victor Hugo i Émile Zola i es donaven ales al naixent anarquisme.

El 1886 el capità general de Cuba, Francisco Lersundi, apressat per la burgesia més conservadora, va prohibir aquest costum amb l'argument que "indisciplinava els empleats i els feia desatendre el seu treball". Amb tot, l'any 1890 tornaren a establir-se i ja per sempre, segons recorda Nocedo.

El naixement de la ràdio podria haver suposat la mort d'aquesta figura de lector, però l'hàbit havia arrelat tant que a les fàbriques es va alternar, com es fa avui dia, moments de lectura amb programes de radiofònics.

En l'actualitat, els lectors són funcionaris de l'Estat amb un estatus envejable: llegeixen una hora i mitja diària i passen la resta del temps preparant noves lectures o debatent amb els altres empleats el sentit del que han escoltat.

Avui toca llegir Quaranta consells sobre sexe, lectura proposada per un grup de treballadores queixoses de certs costums de cambra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris