muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

400 mil al·lotes, exposades a embarassos no desitjats

L'ús de mètodes anticonceptius insegurs posen en situació de risc milers d'al·lotes espanyoles. Malgrat tot, l'Estat lidera l'ús del preservatiu entre els joves europeus

Quasi 400.000 al·lotes espanyoles d'entre 15 i 24 anys estan en risc total de patir un embaràs no desitjat, a causa, sobretot, de la utilització de mètodes anticonceptius insegurs i d'un ús inconsistent del preservatiu.
Així es desprèn de la tercera Enquesta sobre sexualitat i anticoncepció en la joventut espanyola, realitzada per l'equip Daphne, format per set experts de reconegut prestigi en l'àmbit de la ginecologia, que de manera periòdica recull els comportaments sexuals dels joves espanyols. El doctor Ezequiel Pérez, president de la Fundació Espanyola de Contracepció, argumenta que la mostra manté les proporcions reals per sexe i edat de la joventut de l'Estat i assenyala que les dades no són extrapolables per comunitats autònomes.

Sexe amb responsabilitat

L'enquesta, realitzada a 2.000 joves d'entre 15 i 24 anys a tot el territori estatal, posa en relleu que el 94% utilitza algun tipus de mètode anticonceptiu, un percentatge que s'eleva al 97% entre els que mantenen relacions sexuals amb penetració, encara que asseguren no usar-los sempre. L'alt percentatge d'ús de mètodes anticonceptius significa, segons la doctora Isabel Serrano, directora de la Federació de Planificació Familiar Estatal, que "no tots els joves són tan irresponsables com s'intenta transmetre".

La taxa més alta d'Europa

L'ús del preservatiu a l'Estat espanyol manté la taxa més alta d'Europa i és el mètode més usat en gairebé el 60% dels joves, encara que un de cada tres l'empra de inconsistentment per l'imprevist de les relacions o l'eufòria del moment, associada, entre altres factors, a l'alcohol. Això provoca una elevada exposició al risc, davant de la qual el fet de com les campanyes institucionals promocionen gairebé en exclusiva aquest mètode entre els més joves ha creat una situació fictícia a Espanya. Segons el doctor Javier Martínez Salmeán, cap de servei del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'hospital Sever Ochoa de Leganés, "es força l'ús del condó" i ha matisat que, tot i que en teoria és el millor mètode, des del punt de vista pràctic no és tan eficaç.

El doble mètode, el més eficaç

Malgrat aquestes dades oferides despreses de les enquestes, s'observa un augment en l'ús de la píndola anticonceptiva i el doble mètode -utilització conjunta d'un mètode hormonal com la píndola i el preservatiu-, especialment entre els adolescents que es troben a la franja dels 15 als 19 anys. Precisament, el doble mètode és l'aposta de l'equip Daphne, principalment per a aquells joves que mantenen relacions esporàdiques, com una manera d'evitar, alhora, embarassos no desitjats i també malalties de transmissió sexual.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per T.S.F., fa mes de 11 anys
Estic d'acord en que el doble mètode és el més eficaç, però per més que li aconsello al meu fill i a la seva al-lota, de 19 i 20 respectivament, crec que no em fan cas. S'en refien de les píndoles i moltes vegades passen del preservatiu.
Joventut igual a Inconsciència?. o és rebel.lia i sempre fan el contrari del que diuen els pares.?
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris