algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

La capa d'ozó no es recuperarà fins al 2075

La formació del forat que té, coincidint amb l'arribada de la primavera austral, ha començat enguany el seu cicle molt més prest que en altres ocasions

La formació del forat de la capa d'ozó ha començat enguany abans del que és usual, encara que es recupera lentament, segons féu públic ahir l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), pertanyent al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), coincidint amb la celebració a tot el planeta del Dia internacional per a la preservació de la capa d'ozó. Així, s'aprecia una progressiva però lenta recuperació de la capa d'ozó, encara que els nivells d'ozó antàrtic de 1980 es calcula que no tornaran a assolir-se fins al període 2060-2075 i, a més, el 2008 va ocupar el quart lloc en extensió màxima del forat des de 1999.

L'Antàrtida

Segons explica l'AEMET, com cada any, en aproximar-se la primavera austral, comença la destrucció d'ozó sobre l'Antàrtida. Durant l'hivern austral s'assoleixen a l'estratosfera temperatures molt baixes (de -78ºC), necessàries per formar els anomenats núvols estratosfèrics polars. En concret, a la seva superfície es produeixen les reaccions químiques que porten a la destrucció de l'ozó estratosfèric en presència de llum solar i de les substàncies destructores d'ozó que actuen com a catalitzadors de les reaccions. Per això, la destrucció d'ozó comença a l'inici de la primavera, així que la llum solar comença a incidir de nou en latituds polars.

Quant al forat d'ozó de l'any passat (es defineix com a forat d'ozó l'àrea on l'ozó total en columna és menor que 220 unitats Dobson), cal dir que assolí la màxima extensió el 12 de setembre de 2008. La seva superfície fou de 27 milions de km2 (una mica més gran que l'extensió d'Amèrica del Nord) i comença a disminuir a partir de llavors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris